Kokice su jedna od omiljenih grickalica među decom i dovoljno je da jednom prođete nekim parkom, da vidite da ih u slast jedu mališani različitih uzrasta, ponekad i veoma mali.

Međutim, kokice spadaju u hranu koja predstavlja veliki rizik od gušenja jer lako mogu da se zaglave u grlu mališana, pa se ne preporučuje da ih jedu baš mala deca. Stručnjaci savetuju da se ne daju mlađima od četiri godine, jer oni stariji mogu bolje da ih sažvaću i samim tim je opasnost mnogo manja, piše babycenter.com.

Takođe, kada dete počne da jede kokice, savet je da mu dajete da jede samo one koje su se potpuno "razvile" tokom prženja, jer one kojima zrno nije puklo ili je napola puklo mogu da se zaglave u grlu mališana.

Inače, kokice su jedna od zdravijih grickalica jer imaju mnoge dobre sastojke kao i svež kukuruz, sadrže dosta vitamina B i važnih minerala. Takođe se uglavnom sastoje od nerastvorljivih vlakana, što znači da se polako vare i neće izazvati nagli skok šećera u krvi. 

Svakako, uvek su zdravije domaće kokice, gde možete da kontrolišete koliko ulja i soli stavljate, mada se u i radnjama mogu naći različite, zdravije varijante. 

BONUS VIDEO:

Gušenje deteta TikTok/tinyheartseducation

(Yumama/N. Z.)