Roditelji često nesvesno daju deci da jedu ono što najviše vole, a ne razmišljaju da li su dovoljno zreli da se nose sa takvom vrstom hrane. Kokice jesu zdrava grickalica, koji mnogi pedijatri pre preporučuju nego čips, ali deci ispod četiri godine je opasno davati jer postoji mogućnost da dođe do gušenja.

Tome svedoče i brojne ispovesti roditelja čija su deca završila u bolnici jer su naglo "usisali" kokicu. Deca su halapljiva posebno ako nešto jako vole, još ako je malo oni će samo "trpati" u usta više nego što realno mogu da pojedu.

Drugi problem je taj da kod male dece poklopac između jednjaka i dušnika nije dovoljno sazreo. Zato se vrlo lako dešava da mališani u igri i trčanju aspiriraju ono što im je u ustima, a to može da se završi i tako što sa razlogom uspaničeni roditelji dovedu dete koje se guši na ORL kliniku (Klinika za uho, grlo i nos).

gušenje-dete.jpg
Shutterstock Devojčica se guši od hrane

Dodatni problem sa grickalicama kao što su kokice je taj što deca obično ne sede mirno dok ih jedu, već trče unaokolo - uglavnom tako i dođe do nezgode. Ukoliko vaše dete voli ovu vrstu grickalica najvažnije da bude mirno i jede u manjim količinama kako bi se izbegle ozbiljnije nezgode.

(Yumama)