Osim uvođenje čvrste hrane u ishranu dece, važno je da znamo kada je bezbedno da počnemo da dajemo kokice, gumene bombone, žvake i razne grickalice i slatkiše svojim mališanima. Priča jedne mame podeljena je na Instagram profilu "tinyheartseducation", a upozorava roditelje zašto maloj deci ne bi trebalo da daju kokice i koje su moguće posledice:

"Želimo da podelimo našu priču kako bi možda moja greška mogla da spase vaše bebe od ovakvog užasnog iskustva.

Juče smo bili u Diznilendu. Moj sin Brajer je u 10 sati jeo kokice. Otišla sam da bacim posudu od kokica i bili smo spremni za vožnju. Odjednom je počeo da plače i kašlje, udahnuo je kokice, otišle su mu u grlo. Plakao je i kašljao neko vreme, ali onda se na kratko smirio.

Posle nekih 15 minuta počela sam da brinem jer i dalje je bio uznemiren. Kako je kašalj prestao, čula sam kako šišti i primetila sam da nepravilno diše. Počela sam da trčim u prvu pomoć znajući da nešto nije u redu. Prva pomoć ga je proverila i rekli su da mu je dobro opšte stanje, ali su prepoznali piskanje i pozvali hitnu.

Hitna pomoć ga je pregledala i dala isti izveštaj, vitalni podaci su bili čisti i verovali su da su kokice verovatno ogrebale grlo i izazvale nelagodnost i piskanje od plača. Njegovo disanje se poboljšalo dok smo sedeli tamo.

Zabavljali smo se u Diznilendu na nekoliko sati i bio je sjajan. Uveče se uznemirio u snu pa sam ga podigla i primetila da mu je disanje ponovo otežano. Pozvala sam našeg lekara opšte prakse i ona mi je rekla da pozovem hitnu. Pobesnela sam. Hitna mu je dala kiseonik.

Hitno je dovezen u 1 ujutro na hitnu operaciju. Ostaci kokica su mu zaglavljeni u oba plućna krila, ometajući disajne puteve. Tek kada je hirurg ušao da razgovara sa nama, shvatili smo koliko je to ozbiljno. Hirurg je jasno stavio do znanja da postoji rizik da neće preživeti operaciju zbog niskih nivoa kiseonika i predviđanja da su se kokice proširile. Sve što smo mogli da uradimo je da se držimo naše bebe i preklinjemo doktore da nam je vrate bezbednu.

Briar se danas oporavlja. Hirurg nam je rekao da mnoga deca stradaju ovako pre nego što dođu do njega. Ne dajte orahe, kokice, grožđe, suvo grožđe deci mlađoj od pet godina. Tako smo srećni i zahvalni što je i dalje sa nama."

BONUS VIDEO:

Novogodišnje frizura jelkica za devojčice TikTok/ ourlovelypak

(Yumama/T.A.S.)