Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEPA PRASE, PATROLNE ŠAPE I JOŠ 3 CRTAĆA KOJA NE TREBA PRIKAZIVATI MALOJ DECI: Evo kako utiču na njihovu psihu

Autor Teodora Andrić

5 crtanih filmova koji su popularni, a ne preporučuju se deci - evo kako utiču na njihovu psihu!

 Crtani filmovi koji nisu za malu decu.jpg Izvor: Youtube/Printscreen/Nick Jr./Peppa Pig Official

Crtani filmovi odavno više nisu povezani samo sa detinjstvom, dobrotom i slatkim likovima. Moderne animirane serije sadrže scene nasilja, drže ljude u strahu i napetosti, a njihovi likovi se ponašaju destruktivno i govore o temama za odrasle. Svi ovi elementi mogu preopteretiti krhku psihu, izazvati regresiju u razvoju i formirati negativne obrasce ponašanja.

Prema mišljenju stručnjaka, evo koji crtani filmovi ne bi trebalo da se prikazuju deci:

1. Pepa Prase
Pepa i njena porodica su odličan primer lošeg ponašanja. Svinje skaču u lokve, gađaju se i podriguju, zadirkuju i ponižavaju jedni druge, komuniciraju bez poštovanja sa ocem porodice, nazivajući ga "glupim". Deca brzo usvajaju ovakvo ponašanje i stav i pokažu ga roditeljima nakon što ga pogledaju.

2. Patrolne šape
Teško je zameriti ovom crtiću sa moralne tačke gledišta - govori o hrabrom odredu koji pomaže likovima u nevolji. Međutim, ovu seriju ne treba prikazivati deci ne zbog sadržaja, već zbog forme. Crtani film preopterećuje krhku psihu glasnim zvucima, obiljem jarkih boja, brzim pokretima i preteranim emocijama. Nakon gledanja, dete može biti preuzbuđeno, agresivno i neposlušno.

3. Mačker
Takvi crtani filmovi prenose iskrivljen pogled na svet sa kojim dete tek počinje da se upoznaje. Glavni lik, koji se sastoji od prednjih delova mačke i psa, može biti šokantan i zastrašujući. Imajte na umu da su crtani filmovi sa jasnim i odvojivim likovima, kao i jednostavnim odnosima među njima, prikladniji za dečiju psihu.

4. Simpsonovi
Ova animirana serija o porodici Simpson nije prikladna za decu jer pokreće teme za odrasle: feminizam, oružani sukobi, legalizacija droge itd. Dete nije u stanju da razume suštinu serije, pa se može osećati zbunjeno. Pored toga, dete nije u stanju da pravilno protumači složeno ponašanje likova, što može dovesti do iskrivljene percepcije sveta.

5. Srećno drvo prijatelji ("Happy tree friends")
Paradoksalno, u ovom crtanom nema ničeg "srećnog" ni za decu ni za njihove roditelje. Serija slatke male životinje stavlja u priče dostojne Kventina Tarantina. Junaci lome jedni drugima ruke i noge, polivaju se ključalom vodom i umiru strašnom smrću na kraju svake epizode. Takvi sadržaji su neprihvatljivi za decu jer likovi podstiču radnje čiju opasnost dete još nije u stanju da shvati i bude strah.

Da ne biste slučajno uključili takve crtane za svoju decu, nemojte se oslanjati samo na izgled likova - ponekad su varljivi. Za početak, pogledajte sami par epizoda i tek pošto se uverite da je crtani film bezopasan, dozvolite ga detetu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

09:36
RANĐELOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Zaboravljamo da su roditelji i prevencija KLJUČNI za razvoj ZDRAVOG DETETA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica