“Za većinu ljudi je teško je da ovako podignu treći i peti prst. Naša deca ne mogu ni četvrti. U vrtićima 50% dece ne mogu ni ovo da urade. To je nama prvi znak da nešto sa prstima nije do kraja završeno. Prsti su povezani sa svim regijama unutar mozga. Ako deca kasne u finoj motorici moguće da ćemo sutra imati neki problem. Jako je važno da se prsti aktiviraju, dajte deci plastelin, glinu, da mese hleb, da rade sa prstićima. Deci je važan izazov- bila je grupa od 5 godina, i rekli smo im evo ovako, sada ćemo slagati drvene blokove ali onima mlađima smo rekli da to nije za vas, ovo je samo za velike i zalepio sam im drugi i treći prst. Mala deca, 3, 4 godine, svi su došli, hoće i oni- svima smo zalepili prste. Ako im kažemo- Ajmo deco da zalepimo drugi i treći prst da bi razvili finu motoriku, niko neće da sluša.

Znači mi moramo da znamo šta im fali, kako da im pomognemo i da ih izazovemo. Jer to je nekad bilo jako dobro razvijeno, danas nažalost nije. Devojčice su sakupljale salvete - morale su da prelaze jedan sloj, drugi. Dečaci su skupljali sličice. Pa ako znamo da su prsti važni, hajde da im osmislimo neke aktivnosti, igre da pomognemo da se razvije fina motorika.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

"DECA GUBE EMPATIJU ZBOG OVE 2 STVARI!" Dr. Rajović poslao bitnu poruku roditeljima: Promenite pristup ovako i biće REZULTATA Kurir televizija