Električni trotineti su veoma popularni među mladima, mada po zakonu u Srbiji deca mlađa od 14 godina ne bi smela da ih voze po javnim putevima. Neurolog Ekaterina Demjanovskaja, međutim, upozorava da nikako nije preporučljivo da ih deca i mladi voze jer loše utiču na njihov fiziološki i mentalni razvoj.

Kako je rekla za ruski portal iz.ru, mišićno-skeletni sistem dece i adolescenata je još uvek u aktivnom razvoju, zbog čega su naročito skloni povredama. Kod devojčica kosti nastavljaju da raste i sazrevaju do 18. godine, kod do dečaka do 21. Takođe, mišići, tetive i potkožna tkiva još uvek nisu dovoljno efikasna u zaštiti zglobova tokom padova, zbog čega kod njih povrede mogu da budu mnogo ozbiljnije nego kod odraslih.

"Pore toga, potrebna je dobra koordinacija da bi bezbedno upravljali električnim trotinetom. Od toga zavisi da li su sposobni da izvedu kompleksne motoričke zadatke: da se pregrupišu na putu, da pomere centar gravitacije, da pomere ruku ili nogu kako ne bi izgubili kontrolu nad trotinetom i kako bi sprečili pad. Ova sposobnost trenutnog reagovanja na promene u okruženju i promenu položaja u u prostori zahteva visok nivo neuromišićne sinhronizacije, koja se razvija s godinama i iskustvom", pojasnila je neurolog dr Demjanovskaja.

Brzo reagovanje je još jedan važan element bezbednog upravljanja električnim trotinetom – recimo, kada se pojavi neka prepreka na putu, poput rupe, kamena, mozak mora brzo da reaguje, da analizira situaciju i donese odluku da li treba da zaustavi trotinet, zaobiđe ga i slično.

"U detinjstvu i ranoj adolescenciji mozak još uvek ne može da obrađuje informacije istom brzinom i tačnošću kao kod odraslih. Razlog tome je nezrelost prefrontalnog korteksa, što je deo mozga koji određuje procenjivanje rizika i donošenje odluka. Po pravilu, sazrevanje ovog dela mozga se dešava do 25. godine. Hormonske promene koje se dešavaju u adolescenciji utiču na raspoloženje, emocionalno stanje i donošenje odluka, što može da vodi i do rizičnijeg ponašanja. Na primer, dete može da vozi trotinet brzo, da izvodi neke opasne trikove ili da zaboravi na pravila ponašanja na putu", upozorila je doktorka roditelje.

Ona ističe da ne treba zaboraviti ni na želju tinejdžera da se dokažu ili da se pobune protiv pravila, što sve može da utiče da voze neoprezno i da se poveća rizik od povreda.

BONUS VIDEO:

"NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNE TROTINETE U SRBIJI" Mijajlović: Niko nije obavestio vozače! Gde da se voze trotineti u 21. veku?  Kurir TV

(Yumama/N. Z.)