Dakle, šta treba da uradite kada saznate da vaše dete pokazuje ljubomoru? Zabrinutost oko toga da li će to negativno uticati na prirodu vašeg deteta takođe može početi da se pojavljuje.

Koji su uzroci ljubomore kod dece?

Ako se pitate šta može biti uzrok ljubomore kod vašeg deteta, sledeće tačke mogu vam pomoći da to bolje razumete:

1. Preterano ugađanje

Svi roditelji vole da s vremena na vreme maze i razmaze svoju decu. Međutim, ako preterano mazite svoje dete, možda će se osećati superiornije u odnosu na druge. Stoga, kad god vaše dete naiđe na nekoga boljeg od njih ili nekoga ko poseduje nešto bolje od onoga što vaše dete ima, može se osećati ljubomorno i nesigurno.

2. Poređenje

Veoma je prirodno da roditelji upoređuju jedno dete sa drugim ili sa drugom decom. Međutim, u redu je sve dok ne napravite pometnju iz situacije, odnosno ne obavestite dete o tome. Ali pretpostavimo da ste eksplicitni u vezi sa svojim osećanjima poređenja i nastavite da upoređujete svoje dete sa bratom ili sestrom ili prijateljem. U tom slučaju ne samo da može izazvati osećaj rivalstva i niskog samopouzdanja, već može izazvati i ljubomoru.

3. Zabrinuti i zaštitnički roditelji

Roditelji su zaštitnički nastrojeni i zabrinuti za dobrobit svoje dece. Međutim, ponekad roditelji mogu preterati, a kada puste svoje dete, dete bi se moglo osećati izgubljeno i razviti osećaj ljubomore kod dece koja su samouverenija od njih.

4. Nezdrava konkurencija

Zdrava konkurencija je neophodna za svako dete, ali stvaranje konkurencije tamo gde možda nije neophodno može negativno uticati na ličnost deteta i rezultirati ljubomorom. Ovo se može dogoditi kada uporedite i očekujete da dete uradi ono što ne može. Na primer, ako jedno dete previše dobro pleše, želite da vaše dete radi isto kada ne želi da igra ili ne voli ples.

5. Prekomerno kontrolisanje ili autoritarno roditeljstvo

Kada su roditelji previše strogi ili kontrolišu i očekuju da njihova deca poštuju njihova pravila i propise, a da čak i ne objasne razloge, postoji velika šansa da će kod svoje dece razviti ljutnju i ljubomoru. Njihova deca se mogu osećati inferiorno u odnosu na svoje prijatelje ili vršnjake jer su stalno u kontrolisanom okruženju.

6. Veštine ili školski uspeh

Nisu sva deca ista; neki mogu biti odlični u sportu, a drugi mogu biti dobri u školi. Uobičajeno je da deca osećaju ljubomoru na decu koja se izuzetno dobro snalaze u akademskim ili zajedničkim nastavnim aktivnostima.

7. Ljubomora među bratom i sestrom

Često se može videti da je starije dete ljubomorno na mlađeg brata ili sestru. Ovo se može desiti kada roditelji prebace fokus sa svog starijeg deteta na novorođeno dete. Starijem detetu može biti teško da se nosi sa situacijom i može razviti osećanja ljubomore prema svom bratu ili sestri.
Uzroci ljubomore kod dece

Koji su znaci ljubomornog deteta?

Evo nekoliko znakova ljubomornog ponašanja deteta:

1. Vaše dete može postati preterano posesivno

Ako vaše dete oseća ljubomoru, može postati preterano posesivno u vezi sa svime. Ovaj stav se ne može ograničiti na materijalne stvari; takođe može postati posesivno prema svojim roditeljima, braći, sestrama i prijateljima. Možda neće želeti ništa da podeli, a ovaj stav takođe može izazvati depresiju.

2. Vaše dete može da se poredi

Ljubomorno dete može da uporedi svoje veštine, stvari i druge stvari sa drugom decom. Može da ispoljava nezadovoljstvo i da izaziva bes ako mu nešto nedostaje ili nema.

3. Vaše dete može izazvati vaš bes

Ako je vaše dete ljubomorno na svog brata ili sestru, možda će pokušati da privuče vašu pažnju. Najbolji način da privučete pažnju roditelja je lošim ponašanjem. Vaše dete može da radi razne stvari koje vas mogu naljutiti, a svi ovi napori su samo da preusmere vašu pažnju na njih.

4. Vaše dete može da ispolji agresivno ponašanje

Ljubomorno dete može da pokaže grubo i agresivno ponašanje. Ne samo da se loše ponaša sa svojom braćom i sestrama ili prijateljima, već ih može i maltretirati. U nekim slučajevima, možda ćete čak otkriti da vaše dete pokušava da naudi bratu ili sestri ili prijatelju.

5. Dete može da se oseća nesigurno

Dete se može osećati nesigurno zbog ljubomore. Ovaj stav postaje izraženiji zbog dolaska nove bebe ili brata ili sestre u život vašeg deteta. Dete može izgledati kao da je ugroženo i prilepljeno za vas, da stalno želi vašu ljubav i naklonost.

Posledice ljubomore sa kojima se deca mogu suočiti

Ljubomora je negativna emocija i stoga može imati negativan uticaj na ličnost vašeg deteta. Evo nekih posledica sa kojima se vaše dete može suočiti zbog ljubomore:

  • Može postati agresivno
  • Može se pretvoriti u nasilnika
  • Može da se izoluje i ostane podalje od svih
  • Dete može pokazati bespomoćan stav
  • Dete može razviti nisko samopoštovanje

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald