Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rođenje nove bebe, razvod roditelja, preseljenje: Pedagog savetuje kako da objasnite deci promene u porodici

Roditeljski primeri i načini rešavanja problema biće šablon detetovim budućim reakcijama na promene, probleme, nedoumice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Često se u praksi događa da porodica prolazi kroz određene promene i da su roditelji u nedoumici kako te promene objasniti deci.

Кao i odrasi, i deca žele stabilno okruženje u kome se osećaju sigurno. Često se životne okolnosti menjaju, pa je jako bitno naći načine kako deci objašnjavamo neke životne promene. Na kraju, način na koji deci pojašnjavamo određene događaje biće polazna tačka u njihovom poimanju života ali i njihovim reakcijama na probleme koji se pojave kada postanu odrasli ljudi.

Iskrenost i otvorenost su polazne tačke svih odnosa- partnerskih, prijateljskih, odnosa dete-roditelj. Šta god da se dogodilo, vaše dete, kao i vi sami, neće želeti da prikirivate istinu. Uvek se od dece očekuje da govore istinu i to roditelji često navode kada sa njima razgovaramo. Međutim, deca vrlo dobro osete kada roditelj ne govori istinu u potpunosti ili prikriva neki događaj. Ono što očekujete od njih činite i vi i to je najbolji put kojim se vaspitavaju deca.

Uzrast deteta- kada naiđemo na problem moramo poštovati uzrast deteta sa kojim razgovaramo. Ipak, uvek je dobro biti iskren sa decom i ne pokušavati previše "romantizirati" situaciju u kojoj se porodica nalazi.

Emocije su uvek uključene kada se u porodici dogodi nešto ili se očekuje neka promena. Pokažite svojoj deci emocije, naučite ih da su one deo svih nas. Nemojte prikrivati ono što osećate mislivši da ih na taj način štitite. 

Nikada nemojte zaboraviti da je svako dete različito i da nema gotovih rešenja nekih problema. Samo vi kao roditelj najbolje znate kako će vaše dete reagovati na određene situacije.

I najbitnije- ne plašite se greške jer većina načina koje osmislite uvek su bolji od ignoisanja probleme / događaja.

Sada ćemo se osvrnuti na neke moguće situacije u kojima se porodice nađu i načine kako na njih reagovati.


Pre rođenja brata ili sestre često razgovarajte sa detetom o tom događaju. Foto: Shutterstock

Rođenje brata ili sestre 

Ovo je stresan period za dete, pogotovu ako je duže bilo jedino dete. Ako je dete vrtićkog uzrasta, izbegavajte da dolazak na svet brata ili sestre budu uporedo sa njegovim polaskom u vrtić. Dete to obično shvata kao napuštanje.

Pre rođenja brata ili sestre često razgovarajte sa detetom o tom događaju. Navodite ga da što više govori o tome šta ćete zajedno raditi kada se beba rodi, gde će spavati, kojim igračkama se igrati. Ako je dete veće, dozvolite mu da učestvuje u izboru imena bebe. Uvek afirmativno govorite o budućim događajima koje ćete osmišljati zajedno. Кada se beba rodi uključite starije dete u svakodnevne aktivnosti koje su povezane sa bebom. U zavisnosti od uzrasta dozvolite detetu da učestuje u dnevnim rutinama (presvlačenje, hranjenje, igra..), uz vaš nadzor.

Povezane vesti

Ovo su načini da ublažite ljubomoru koje će skoro izvesno biti. Trudite se da i vi i vaši ukućani posvećujete deo vremena i starijem detetu.

Na sledećoj strani saznajte kako da objasnite detetu da se roditelji razvode.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica