Satovi se 31. marta pomeraju unapred, što znači da ćemo svi spavati jedan sat kraće. To može da utiče na rutinu spavanja kod dece, a stručnjak za spavanje Fiona O’Farel za portal everymum.ie savetuje kako da mališani što manje osete ovu promenu.

1. Držite se rutine

Za bebe, ali i za stariju decu je važno da imaju rutine koje prethode spavanju. Na ovaj način se mališani umiruju i pripremaju za spavanje, a u tome mogu pomoći razne stvari – nežna masaža, kupanje, čitanje priča...

Stručnjak savetuje da pratite signale koje vam dete šalje kako biste prepoznali kada je umorno, ali ne preumorno. To je najbolji način da ga pripremite za pomeranje sata, da obezbedite da mališan spava cele noći, bez preranog buđenja.

2. Pomerite vreme leganja u krevet

Nekoliko dana pre pomeranja sata, počnite da pomerate vreme u koje dete leže u krevet za po pet ili deset minuta svake večeri, sve do promene sata. Druga opcija je da vreme leganja u krevet prilagođavate u prvoj nedelji posle pomeranja sata.

To će pomoći mališanu da prilagodi svoj obrazac spavanja na novo vreme, a da ne bude preumoran uveče. Dakle, ako vam dete inače leže u 20 časova, počnite da ga stavljate u krevet u 19:55 ili 19:50, pa zatim u 19:45 ili 19:40.

3. Igrajte se napolju

Neka dete provodi neko vreme napolju popodne, neka bude fizički aktivno. To je svakako zdravo za mališane, a dobro će uticati i na san – kada se umori od trčanja napolju, mnogo će bolje spavati uveče.

4. Ograničite korišćenje uređaja

Potrudite se da mališan što manje vremena provodi uz ekrane, posebno uveče. Televizija i drugi uređaji preterano stimulišu mozak deteta, zbog čega je posle teže da se opusti i zaspi. Takođe, korišćenje tehnologije pre spavanja loše utiče na proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za san.

5. Dajte mu vremena za prilagođavanje

Kada se pomeri sat, detetu će možda trebati nekoliko dana da se prilagodi. Ali, ako budete pratili sve ove sapete, uz popodnevne dremke u skladu sa uzrastom deteta, videćete da mališan gotovo neće ni osetiti pomeranje sata.

BONUS VIDEO:

trik za spavanje TikTok/__allysonnn/screenshot

(Yumama/N. Z.)