Mnogi roditelji kupuju nove patike deci pred školu, a kada se završava jesen, vreme je za kupovinu zimskih cipela. Dok će neki mališani možda i dalje nositi prošlogodišnje cipele, drugima se noga razvila i potrebne su nove.

Kako biste proverili da li vašem detetu treba novi par obuće, isprobajte trik, odnosno jednostavan test koji se zove 90 stepeni.

Doktor, Rob Pejn, iz Londonskog centra za podijatriju, podelio je nekoliko vrhunskih saveta o tome kako da uočite da cipela više nije odgovarajuća za dete. Možete isprobati ovaj jednostavan brzi test kod kuće.

"Kada cipelu postavljate ravno na pult, cipela mora biti pod uglom od 90 stepeni u odnosu na potpornu površinu i ne sme biti nagnuta ni u jednom pravcu", objasnio je Rob. "Ako je nagnuta, to znači da je cipela iskrivljena od strane deteta i da se mora zameniti. Cipele koje se preterano ili prebrzo naginju obično imaju unutrašnji problem sa strukturom."

Doktor napominje da, ukoliko su se cipele iskrivile, to može da napravi ozbiljan problem sa hodom deteta. Istraživanje koje je sproveo "Sports Direct" pokazalo je da je jedna od glavnih briga roditelja kada kupuju cipele to da će ih deca brzo prerasti (48%), a zatim brinu o izdržljivosti samih cipela (47%).

Dakle, kada tražite novi par školskih cipela, postoji nekoliko saveta koje treba uzeti u obzir kako biste bili sigurni da će dete moći dugo da ih nosi i da će se u njima stopalo pravilno razvijati.

Prvo, Rob je rekao da je važno osigurati da je cipela pravilno pričvršćena. "Važno je da cipele budu pravilno pričvršćene za stopalo i, u tom pogledu, pertle su uvek najbolje", rekao je on. Međutim, dobro dvostruko pričvršćivanje čičak trakom može biti od koristi, posebno kod male dece koja mogu imati problema sa vezivanjem pertli."

Takođe bi trebalo da proverite da li ima dovoljno mesta u kutiji za prste, ali ne previše. Cipele vašeg deteta ne bi trebalo da budu previše zategnute, ali takođe ne bi trebalo da budu dovoljno labave da mogu jednostavno da skliznu sa stopala.

I na kraju, Rob preporučuje da izaberete cipele napravljene od pirodne tkanine, kao što je koža.
"Sintetički materijali mogu podstaći znojenje, povećavajući rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija." - napominje doktor.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da operete dečije kroks papuče Tik Tok/cleanthatup