Mnogi roditelji ne mogu da sačekaju da dete dovoljno poraste da bi mu cipele zaista bile potrebne, pa ih kupe i nekoliko meseci ranije. Zato se najčešće desi da dete ne može ni da ih nosi, jer ih brzo preraste. Ako uzmemo u

Cipele nikako ne treba kupovati pre nego što dete samostalno prohoda, i bude u stanju da bez ičije pomoći hoda napolju

obzir cenu dečje obuće, koja je u velikoj nesrazmeri sa vremenskim periodom koliko će dete moći da je nosi, treba dobro proceniti kada je pravi momenat za ovu važnu kupovinu.

Cipele nikako ne treba kupovati pre nego što dete samostalno prohoda, i bude u stanju da bez ičije pomoći hoda napolju. Za većinu dece je to između 14. i 16. meseca, nekada i ranije, a retko kasnije.

Duboka, čvrsta i zatvorena

Prve cipele su jako važne za pravilno formiranja oblika stopala i njegove funkcije u hodu. Dečje stopalo je izuzetno osetljivo, kosti i zglobovi su još uvek mekani, a mišići i tetive nedovoljno jaki da izdrže opterećenje težinom tela. Zato cipela mora da preuzme ulogu stabilizatora i spreči deformaciju stopala, a u isto vreme obezbedi dovoljnu stabilnost da bi dete hodalo. To je razlog zašto prva cipela mora da bude duboka, čvrsta, zatvorena, i čvrsto vezana pertlama.

Ovaj kriterijum važi i kasnije, za većinu dece do polaska u školu, a za neku decu sve dok stopalo raste, naročito u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Međutim, roditelji se nerado odlučuju za ovakav model, jer im se čini da je

Večita dilema: pertle ili čičak Cipele na pertlanje ili sa čičak trakom je još jedna dilema prilikom kupovine. Iako su cipele sa čičkom jednostavnije za obuvanje i izuvanje, cipele na pertlanje su mnogo bolje, jer drže stopala u pravilnom položaju u odnosu na potkolenice. Naime, nestabilni zglobovi se lako deformišu i dolazi do ozbiljnih problema zbog narušene statike. Tako i kod dece koja nisu imala problema sa stopalima, vremenom zbog nepravilnog opterećenja težinom tela dolazi do spuštanja svodova stopala, a nekad i do deformacije kolena. To može da se prepozna po zarotiranim petama i pomerenim skočnim zglobovima prema unutra kada posmatramo dete sa leđa. Na obući se to vidi po neravnomernoj istrošenosti đonova, naročito peta, pa treba što pre nešto preduzeti - da bi se sprečila progresija deformiteta.

neudoban. Zato uzimaju mekanu, komotnu cipelu, ali se ona vrlo brzo deformiše, prilagođavajući se stopalu deteta.


Prirodni materijali

Obuća treba da bude od prirodnog materijala i spolja i unutra - da se stopala ne bi preterano znojila, šivena a ne lepljena (lepak može da izazove alergiju, a i lakše se deformiše). Ako je đon od kože, preko njega na prednjem delu cipele treba da bude zalepljena guma, takođe i na peti - da se dete ne bi klizalo kada hoda po parketu.


Ni tesna, ni prevelika

Obuća ne sme da bude mala, bez obzira što se roditeljima čini da dete nije dovoljno dugo nosilo cipele da bi kupovali nove. Jer, tesna cipela može da napravi veću štetu od prevelike. Pored toga što deca odbijaju da nose takve cipele jer ih stežu, postoji rizik od pojave deformiteta, žuljeva, nokti urastaju u meko tkivo, a cirkulacija je poremećena, pa mogu da se jave i otoci na stopalima.

Veličina cipele mora da odgovara veličini stopala, ne sme da bude prevelika (zabluda je da treba da se stavi prst pored detetove noge pozadi). Ako u prodavnici nemaju šablon koji možete da uporedite sa stopalom deteta, možete kod kuće da ga sami napravite od kartona, i tako budete sigurni da ste uzeli pravi broj.

U prevelikoj cipeli - stopalo šeta, pa se dete

Cipele mogu da imaju anatomski uložak, ali to nije neophodno, jer ne znači da dete neće imati ravna stopala ako je nosilo takvu obuću

nepravilno oslanja. To može da dovede do nepravilnog hoda i deformiteta stopala, koje je kasnije mnogo teže korigovati. Kada je obuća prevelika - deca grče prste i tako se "kače", što dovodi do kontraktura (skraćenja) tetiva, zbog čega u nekim slučajevima moraju da se operišu.PageBreak

Ni tvrda, ni mekana

Cipela ne sme da bude previše tvrda, kako ne bi ograničavala normalno savijanje stopala pri hodu, ali ni mekana - jer neće davati neophodnu stabilnost. Obratite pažnju na deo koji drži

Ne postoje patike za decu Iz istog razloga se ne preporučuje nošenje patika u ranom uzrastu. Jer, ne postoje patike za decu. Ono što se nalazi u prodavnicama - modeli su za odrasle, samo u maloj veličini. Kao što dete nije "čovek u malom", tako ni kalup za izradu obuće za odrasle nije isti kao dečji. Nažalost, kod nas postoji obuća za decu koja nije rađena po standardima za izradu dečje obuće. Posledice su razni oblici deformiteta stopala i prstiju, koji zahtevaju ozbiljno lečenje. Na zapadnom tržištu na takvoj obući postoji znak da je štetna po zdravlje.

skočni zglob - on treba da bude čvrst, dok prednji deo prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok, da prsti ne bi bili zbijeni, kako se ne bi deformisali.

Novo prija nozi

Iako je šema hoda univerzalna, svako ima jedinstven način hoda, što se vidi kada obujemo tuđe cipele. Zato nije dobro da dete nosi obuću koja je već korišćena. Međutim, roditelji često pribegavaju tome, dajući mlađem detetu da koristi obuću starijeg. Naročito je važno da se to ne radi kada dete tek počinje da hoda, jer tuđe cipele mogu da naprave ozbiljne deformitete i naruše šemu hoda.

Do ozbiljnih problema može da dovede i nošenje papuča u dečjem uzrastu. Iako je teško odoleti modnim trendovima i željama dece, jako je važno odabrati obuću koja neće ugroziti pravilan rast stopala i pokvariti hod deteta.

Letnja obuća Važno je i da letnja obuća bude kvalitetna, od prirodnih materijala: kože, plute, posebno obrađenih materijala koji ne dovode do pojačanog znojenja, alergija, i mogućih infekcija. Veličina obuće mora da bude odgovarajuća. Sandala ne sme da steže prste, ali ni da bude prevelika, da stopalo ne šeta u njoj. Papuče se nikako ne preporučuju sve do završenog formiranja stopala, jer mišići i ligamenti u dečjem uzrastu nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da održe stopalo u fiziološkom položaju, koji je neophodan za pravilan hod.

Ako pogledate kako deca hodaju - zabacujući stopala da im papuče ne spadnu sa nogu, uočićete nepravilan hod, koji se vrlo često zadržava i nakon završene letnje sezone. Da se to ne bi desilo, neophodno je da dete nosi sandale, ili da hoda boso - kada za to postoje uslovi (po travi, šljunku, pesku, ili u zatvorenom prostoru).

Anatomski uložak

Cipele mogu da imaju anatomski uložak, ali to nije neophodno, jer ne znači da dete neće imati ravna stopala ako je nosilo takvu obuću. Na pojavu ravnih stopala i spuštenih svodova stopala utiču i mnogi drugi faktori. Ali, iz prakse se zna da je pojava ovog, kao i drugih deformiteta ("X" noge, deformiteti kičme), mnogo manja kod dece koja su do treće godine, a mnoga i do polaska u školu - nosila obuću sa anatomskim uloškom.

U prvim godinama života, detetova stopala brzo rastu, pa cipele treba menjati više puta godišnje. Ali, ako se ima u vidu od kakvog je značaja pravilan rast i razvoj stopala - ne samo za dečji uzrast, već za čitav život, dobro isplaniran momenat za kupovinu i kvalitetna obuća mogu da ublaže finansijske izdatke.


Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut