Jedan od važnijih zadataka roditelja tokom odgajanja dece jeste kako da ih naučimo da budu samostalni. Temelj u izgradnji samostalnosti kod deteta je sposobnost da se samostalno donose odluke i rešavaju problemi. Takođe, deca od malih nogu treba da uče kako da razmišljaju u svakoj situaciju, da tragaju i istražuju na putu ka rešenju, ali i da shvate šta znači imati odgovornost.

Često se kaže da je dobro deci pričati, još kada su bebe, šta radite. Na primer, dok perete sudove, govorite mu šta radite, zbog čega to radite, ili kada popravljate nešto u kući, objasnite im kako izgleda postupak rada i zašto je to važno. Na ovaj način deca mogu učiti i o uzroku i posledici, trudu i nagradi.

O tome koliko je važno da u vaspitanje dece uključimo učenje o tome kako da sami pronađu rešenja, govorio je i sveštenik Otac Predrag Popović za svoj Youtube kanal:

"Mi moramo svoju decu da vaspitavamo od malena da sami istražuju, da sami nađu rešenje, da im dajemo zagonetke i da im postavimo odgovor tu negde. Da oni sami mogu da ga dohvate. Da ih učimo da nađu uvek razlog. Kada radi tata nešto, a sin je tu pored njega - "Šta ti misliš sine zašto ja ovo radim?". A on ovako gleda i kaže "ne znam". Ajde malo razmisli. Imamo to, imamo to - šta ti misliš? To je matematika u praksi. Mi učimo decu tako da deca sama dolaze do zaključka."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA" Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati? Kurir televizija