Pripreme za školsku godinu već uveliko traju, a pored kupovine knjiga i sveski, vreme je da se ažurira i orman. Poznato je da mnoge mame i tate kupuju patike i cipele mališanima za prvi dan škole, a ovde je važno dobneti dobar izbor jer obuća može da utiče na razvoj mišićno-koštanog sistema. Zdravlje vašeg deteta zavisi od toga koliko se pravilno razvija stopalo, da li su uzdužni i poprečni svodovi u pravilnom položaju, da li je prevencija ravnih stopala dovoljna.

Na razvoj držanja, koordinacije i propriocepcijeutiče svaki par obuće koje dete svakodnevno nosi. Traumatolog-ortoped iz Rusije Olesja Arslanova otkriva kako da izaberete kvalitetan par cipela za svog školarca:

Kako se razvija stopalo kod deteta?

Pre svega, važno je razumeti kako se stopalo deteta razvija - to će pomoći da se razume zašto se dečije cipele razlikuju od odraslih. Dete se rađa sa 22 kosti u stopalu, dok odrasli imaju 26. Kako se dete razvija, preostale četiri kosti se razvijaju, postepeno rastući do svoje pune dužine.

Faza razvoja stopala određuje vrstu obuće koja je potrebna detetu. Pre svega, vredi uzeti u obzir faktor da je proces formiranja stopala prilično dug: lukovi stopala deteta završavaju se za oko 12 godina, ali promene u dužini mogu biti do oko 16 godina. Vredi napomenuti da kod dečaka i devojčica stopalo raste drugačije, nemoguće je predvideti rast.

Kada birate pravi par cipela za dete, važno je uzeti u obzir nekoliko aspekata. Potrebne su vam cipele sa dobrom izdržljivosti koje mogu izdržati aktivne igre. Cipele treba da obezbede dobru podršku za petu i da imaju udobne, podesive kopče. Preporučuje se kupovina cipela sa umetnutim ortopedskim ulošcima - oni će pomoći da se nosite sa oštrim naletima rasta koji se javljaju u ovom uzrastu.

Za decu ovog uzrasta postoji veliki izbor opcija. Moderne patike i čizme izgledaju primamljivo, ali je važno da se uverite da su udobne pre kupovine. U ovom uzrastu deca počinju da hodaju više, idu na velike udaljenosti, pešače u školu - zato je važno smanjiti rizik od žuljeva. Obratite pažnju na materijal: trebalo bi da bude dovoljno mekan.

Da biste izabrali pravu veličinu, potrebno je da izmerite dužinu stopala. Postavite detetovo stopalo na list papira tako da bude potpuno uz njega, a zatim olovkom ocrtajte obris stopala, držeći ga vertikalno. Zatim izmerite rastojanje od linije na palcu do linije blizu pete. Izrežite ovaj otisak i ponesite ga sa sobom u prodavnicu.

Kada isprobavate cipele, imajte na umu da unutra treba da bude slobodan prostor od oko 1 centimetar. Važno je izmeriti obe cipele jer stopala deteta mogu da rastu neravnomerno. Najbolje je da izaberete cipele sa zaobljenim vrhom kako biste prstima dali više prostora za kretanje.

Gornji materijal

Detetova noga se jako znoji, pa gornji deo cipele treba da bude od prirodnih prozračnih materijala kao što su koža, semiša, nubuk, tekstil. Da biste izbegli trljanje, trebalo bi da kupite cipele sa mekim materijalima na vrhu i unutrašnjim omekšivačima sa strane modela.

Da biste bili sigurni da stopalo vašeg deteta ima optimalnu podršku, bolje je izabrati ortopedski uložak za svaki dan. Osigurava pravilan položaj stopala, sprečava upadanje i ispadanje stopala. Pomaže u prevenciji raznih bolesti stopala, kao što je rasprostranjena ravna stopala.

Pozadina i đon

U idealnom slučaju, potrebne su vam cipele sa tvrdom petom - ona ​​sigurno fiksira petu i sprečava je da se pomera sa jedne na drugu stranu aktivnim pokretima deteta. Takođe, važno je da je đon takav da se ravnomerno raspoređuje opterećenje.

Da bi detetu u obući stopalo stajalo stabilno, cipele deteta moraju biti vezane. Bolje je izbegavati čičak trake i modele bez pertli. Zahvaljujući pertlama, cipele se mogu podesiti u punoj veličini tako da je detetu udobno tokom celog dana.

Dodatni saveti:

Zapamtite da cipele treba da budu udobne od samog početka. Redovno proveravajte stopala vašeg deteta zbog crvenila ili plikova – to može ukazivati na to da su mu potrebne veće cipele.

Nikada nemojte dozvoliti mlađoj deci da nose cipele za stariju braću ili sestre – važno je kupiti novi par za svako dete i jasno odgovarati karakteristikama dečjeg stopala.

Pronađite omiljeni brend koji mu odgovara kako vaše dete ne bi moralo da se navikava na novi.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa