Današnji mališani vole hagi vagija, lol lutke, lego kocke, a 80-ih godina u Jugoslaviji izbor igračaka je bio znatno manji nego danas. Ipak, u svakoj dečijoj sobi postojao je kutak koji krije maštovite junake za igru. Većina igračaka su one koje su mogle da se koriste napolju poput luka i strele, ali su obavezne bile i društvene igre, naročito "Čoveče ne ljudi se".

Evo koje igračke su deca 80-ih godina u Jugoslaviji najviše volela - pokažite spisak svom mališanu:

1. Barbika

Kao i danas, Barbi je i 80-ih godina bila omiljena lutka mnogim devojčicama. Dok su neke imale kućicu, ormariće, krevet, neke su improvizovale i pravile krevet od kutije za cipele, dok su im bake šile nove haljien za lutke.

2. Himen

Dečacima su omiljeni junaci bili himen i "action men", posebno kada se pojavio onaj koji je mogao da pomera ruke i noge - tog su retki imali i svi drugari su hteli malo sa njim da se igraju.

3. Miky plišani majmunčić iz 80-ih - svi su ga voleli!

4. Pauk koji skače

Omiljena atrakcija je bila kada uplašite starije članove porodice ovom "jezivom" igračkom.

5. Slagalice

Svi su ih imali, a postojale su one papirne, dok su one plastične bile omiljene, a sreća kada dobijete voljenog crtanog junaka je neopisiva.

6. Autići

U raznim oblicima, od onih skupocenih u kojima se kroz staklo vidi vozačevo i suvozačevo sedište i čiji točkovi se sami zakotrljaju uz par poteza trljanja po podu, do najobičnijih plastičnih.

7. Plastični nož, pištolj sa metkićima koji se lepe na zid, luk i strela

Danas ih mnoge mame i tate ne bi kupili, ali dečaci 80-ih su se satima igrali sa ovim igračkama sa decom iz komšiluka.

8. Rubikova kocka

Svi su pokušavalid a je slože, ali je malo ko uspevao u tome. A kada bi jednom savladao tehniku, onda bi neprestano slagao kocku pre drugarima koji su se divili.

9. Čoveče ne ljuti se, mica i šah

Iako je naziv igre "čoveče ne ljuti se", svi su najmanje jendom naljutili.

10. Instrument

I tada su bili popularni razni plastični instrumenti poput udaraljki, gitara, triangla...

(Yumama)

 BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering