Roditelji i mališani se polako pripremaju za polazak u školu, a najviše uzbuđenja svakako imaju đaci prvaci. Pripreme pored kupovine školske opreme i garderbe, zahtevaju i mentalne pripreme, upoznavanje mališana sa školom i školskim obavezama, dok neki roditelji dnas idu dalje i uplaćuju deci privatne časove iz srpskog i matematike kako bi spremni započeli školovanje.

Prema Zakonu, deca se za osnovnu školu pripremaju u predškolskim ustanovama, a stručnjaci ističu da mališani ne treba unapred da uče gradivo koje će prelaziti sa učiteljicom.

Deca koja sada polaze u prvi razred potpuno su spremna za polazak u školu, kažu u predškolskim ustanovama, gde, po Zakonu, mališani sa šest godina moraju da završe pripreme za polazak u prvi razred. Stručnjaci kažu da deca ne treba unapred da uče gradivo koje će prelaziti sa učiteljicom i objašnjavaju zbog čega to može ostaviti loše posledice.

Predsednica Udruženja privatnih vrtića Radmila Cvetinović ističe da deca danas u školu dolaze pripremljena, da znaju matematičke pojmove, brojeve, proste operacije poput sabirnja i oduzimanja, neki su savladali slova i čitanje u predškoslkom.

"Što se tiče srpskog jezika, takođe su deca obučena, skoro da nema deteta koje ne zna sva slova, skoro da nema deteta koje ne zna i nije pripremljeno za pretčitačke aktivnosti", rekla je Cvetinovićeva za RTS.

Deca se već tokom predškolskog obrazovanja upoznaju sa slovima, brojevima, osnovnim računskim operacijama, geometrijskim oblicima. Uče čak i kako treba pravilno da drže olovku. Mnogi roditelji smatraju da uzimanje privatnih časova za predškolce predstavlja samo preveliku ambiciju roditelja, kao i da deci prestaje da bude interesantno.

"Čula sam za te časove, ali zaista mislim da nije potrebno, roditelji to više prema svojim ambicijama gledaju kako će deca kasnije da napreduju u školi", kaže jedna od sagovornica RTS-a.

Roditelji, kao i učitelji smatraju da deca na ovaj način gube interesovanje, da im postaje dosadno u školi, ali i da se uče kako će im kroz celo školovanje trebati pomoć privatnih časova.

Šta kažu stručnjaci?

Iz više razloga nije dobro da deca unapred uče gradivo koje će prelaziti sa učiteljicom, tvrde stručnjaci. Pre svega, dete se može osetiti superiornije u odnosu na drugu decu, što može uticati na njegovu socijalizaciju.

"Ukoliko dete bude shvatilo ili smatralo da je za njega škola nešto što je njemu unapred poznato, što on veoma dobro već savladava, njegova motivacija će u tom slučaju izostati. Na samom počeku školske godine shvatiće da je to nešto što njemu veoma lako ide i da nije potreban neki poseban trud. Tako da će u tom slučaju steći pogrešnu predstavu o tome kakav napor treba da uloži spram školskih zadataka", pojašnjava psihološkinja Snežana Repac za RTS.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

LUDILO RODITELJA PRED 1. SEPTEMBAR: Neki plaćaju nastavnike za PRIPREMU DECE ZA PRVI RAZRED, ne shvataju da je to loše za njih! Kurir televizija