Rupice na obrazima su divno obeležje koje neke osobe imaju, a u našem narodu čak važi i običaj da ako bebu prvo tetka poljubi, imaće rupice. Naravno, reč je o bapskim pričama, a evo kako se one zapravo dobijaju.

Za slatke rupice na obrazima zapravo su zaduženi geni. Ako jedan od roditelja ili neko u porodici ima rupice, moguće je da će ih i dete imati.

"Rupice na obrazima se smatraju dominantnim među manjim nepravilnostima, dovoljno je da samo jedan roditelj ima to obeležje i da može da ga prenese na dete", kaže doktor iz Genetičkog centra Grinvud.

Postoji još nekoliko slatkih obeležja koje dete može da nasledi od roditelja, i vrlo su simpatične.

"Vaše dete nasleđuje od vas ili od vašeg partnera pegice, rupicu na bradi, čuperak u kosi, pramen kose koji raste sa sredine čela u obliku trougla, savitljiv jezik, dlakave uši... To su sve osobine koje se lako mogu naslediti", objasnio je genetičar.

Devojčica, riđa kosa, pegice, plave oči
Shutterstock Riđokosa devojčica sa pegicama

Naravno, mi na te stvari ne možemo da utičemo jer geni su pravo 'kolo sreće' pa tek kada vidimo bebu, ali i kako postaje starija, sve više ćemo primetiti stvari koje je nasledila od oca ili od majke.

(Yumama)