Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 JASNIH ZNAKOVA DA JE DETE SPREMNO ZA NOŠU: Očekujte ih oko 20. meseca, a na ove stvari obavezno obratite pažnju

Autor Radmila Ilić

Stručnjakinja za treniranje dece na nošu otkrila je 7 jasnih znakova koji pokazuju da je vreme da zaboravite na pelene.

 Dete, noša Izvor: Shutterstock

Svaki roditelj zna koliko su nesigurni da procene koje je pravo vreme kada dete treba da počne da koristi nošu. Često se dogodi i da krenu da ih treniraju, a onda jednostavno brzo odustanu pa vrate pelene, ili vraćaju pelene kada izlaze napolje a kod kuće ih skidaju... Sve to su potpuno pogrešne stvari.

Mama troje dece i sertifikovani trener za korišćenje noše, Kejti, otkrila je sedam znakova koji pokazuju da je vaše dete spremno da koristi nošu. Njen prvi savet je da vaša beba treba da ima oko 20 meseci kada počnete da je trenirate. Možete početi i ranije, ali 20 meseci je, kako ona kaže, najbolja opcija.

Drugi znak je da dete može da komunicira i da koristi jednu do dve reči ili simbola.

"Neverbalnost ili kašnjenje u govoru nije pokazatelj da nisu spremni. Bitno je da mogu da saopšte svoje potrebe", kaže ona.

Sledeći znak koji je Kejti dala je da vaše dete može da prati jednostavna uputstva. Neka budu uputstva sa jednim do dva koraka, kao što je na primer da vas posluša kada mu kažete da stavi igračke u korpu.

Ako je vaše dete počelo da se oblači samostalno, to je takođe znak da je možda vreme da se opraštate od pelena.

"Znam da je frustrirajuće kada si u žurbu i pokušavaš da obučeš dete, a ono kaže da će samo to da uradi. Neka, pustite ga jer je to dobar znak da je dete spremno za nošu."

 Dete, noša
Dečak na noši
Izvor: Shutterstock

Još jedan znak je ako vaše dete počne da imitira vaše ponašanje ili ponašanje drugih oko sebe.

Šesti znak je da vaše dete postane svesno prljavih pelena, a Kejt kaže da ta svest može biti jasna na više različitih načina:

"Jedna od opcija je da se sakrije u neki svoj privatan prostor kako bi obavilo nuždu ili da se potapše po peleni i kaže šta je uradilo", kaže Kejti.

Sedmi znak, onaj koji najbolje pokazuje, jeste da dete počne samo da skida svoju odeću i pelene, što ide uporedo sa osamostaljivanjem i razvijanjem svesti o telesnim funkcijama.

Vaše dete ne mora da pokaže svih sedam znakova, ali se oni mogu koristiti kao dobar pokazatelj da je dete spremno da koristi nošu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica