Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATKO, NEOBIČNO I ORIGINALNO ŽENSKO IME: Iako se nekada davalo dečacima, danas krasi devojčice koje su "prolećni cvet"

Autor Sandra Krstanović

Na prostorima bivše Jugoslavije ovo žensko ime zablistalo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

 Kosa, devojčica Izvor: Shutterstock

Poslednjih godina ime Lola ponovo je postalo popularno u Srbiji, kao što je to bio slučaj šezdesetih godina prošlog veka. I tada su ga, kao i sada dobijale devojčice, iako je nekada na ovim prostorima ime Lola bilo prisutno isključivo kao muško ime i davano je dečacima kao znamenje da budu zavodnici i šarmeri.

Ime Lola zapravo je nastalo kao nadimak od španskog imena Dolores, što u prevodu znači bol. Prema nekim izvorima, ime Dolores je simbolično i odnosi se na bol koji je majka Isusa Hrista osećala zbog raspeća svog sina.

Možda će vas zanimati

Po drugom tumačenju, ime Lola nastalo je od rimskog imena Lolli, što u prevodu znači “poljska trava”.

Konačno, treće tumačenje govori da je ime nastalo od reči persijskog porekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”.

U indijskoj mitologiji ime Lola dovodi se u vezu sa boginjom Lakšmi koja je bila boginja blagostanja, ljubavi i sreće, te se zato veruje da devojčicama koje ponesu ovo ime u životu neće manjkati ni materijalnih dobara, a ni ljubavi.

Na prostorima bivše Jugoslavije ime Lola zablistalo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada ga je proslavila "kraljica evergrina"  Zorana Novaković, poznata kao Lola Novaković. 

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica