Ako ste prošli kroz jasličku fazu, znate da je odvikavanje od pelena pomalo zastrašujuće, ali neophodno iskustvo. Za neke mame odvikavanje je prošlo bez problema, a postoje one koje zaziru od samog spominjenja ove teme. Jedna od tih mama je Triniti Oven čiji trogodišnji sin još uvek nosi pelene.

"Iako mi je tata nedavno rekao da neće biti slatko menjati pelene sinu u četvrtom razredu i svesna sam toga, ali ako se nalazite u sličnoj situaciji kao i ja, možda biste trebalo uzeti u obzir da verovatno još nije vreme za odvikavanje od pelena", piše ova mama.

Ona ima 5 razloga ili kako sama kaže "opravdanja", zašto njen sin još uvek nosi pelene:

1. Svi mi govore da je vreme za odvikavanje od pelena

Morate znati da ja razumem da moj trogodišnjak treba naučiti obavljati nuždu na wc-šolji. I svi oko mene to znaju. A, ipak, svaki put kad presvlačim sina u prisutnosti šire porodice ili poznanika - upućeno mi je isto dosadno pitanje: "I, jeste li pri kraju sa odvikavanjem od pelena?" Svaki put skupim zube, smislim duhoviti komentar i menjam temu brzinski. Da, svi znamo da je to neophodni deo života. I ne, moj sin još uvek nije odviknut od pelena. I da, sigurna sam da bi ga već odviknula od pelena da ne postoje ta konstantna ista pitanja. Jednostavno ne pomažu.

2. Ne znam kako ga odviknuti od pelena

Možda zvuči kao izmotavanje, ali najiskrenije ne znam kako odviknuti dete od pelena. Možda znam kako bi trebalo funkcionisati, ali sa trogodišnjakom to nije tako jednostavno. Nikada nije jednostavno, a u mom slučaju - neznanje je blagoslov.

3. Jednostavnije je promeniti pelene nego odviknuti dete od pelena

Verujte mi, postala sam nindža koliko sam brza u menjaju pelena, odeće i posteljine čak i kad je tri ujutro. Kada uporedim zadatak menjanja pelena sa borbom koju bih vodila sa lukavim trogodišnjakom koji se ne želi odviknuti od pelena - izbor je vrlo jednostavan.

4. Moj sin nije spreman na odvikavanje od pelena

Ne živim u zabludi samo zato jer sam najiskrenije uverena kako moj sin nije spreman na odvikavanje od pelena. Naravno, znam da postoje deca koja s godinu i po nemaju pelene pa i one mame koje od početka praktikuju bespelenaštvo, ali ja sam majka svom sinu. Ja znam kakav je i kad će biti spreman. Još koji paket pelena zaista nije takav bauk

5. Ja nisam spremna na odvikavanje od pelena

Jedna od stvari koju sam primetila kada me ljudi ispituju je da niko ne pita jesam li ja spremna na odvikavanje od pelena. Sa prepunim rasporedom i svakodnevnim obavezama, odvikavanje od pelena u ovom trenutku bilo bi puno veća muka nego što bi to zapravo vredilo. Slušajte. Vaše jednogodišnje, dvogodišnje ili trogodišnje dete ne treba biti odviknuto od pelena do određenog datuma. Ako to dođe samo od sebe i puno jednostavnije nego što ste mislili - super! A, ako ne, bez brige - nećete morate presvlačiti pelene u četvrtom razredu osnovne.

(Yumama)