Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzičko obrazovanje: Kada uvesti dete u svet muzike

Da li moje dete ima sluha i osećaja za muziku? Kada je pravo vreme za muzičku edukaciju a kada za izbor instrumenta? Pročitajte savete Miroslave Bodor, direktorke kreativne muzičke radionice "Beruška".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sviranje u potpunosti angažuje mozak deteta. Jer, dok svira, aktivirane su obe moždane hemisfere, što pospešuje mališanove intelektualne sposobnosti, naročito domen apstraktnog mišljenja. Muzika utiče na psihički i fizički razvoj, a ulazeći u svet muzike, dete počinje aktivno da razvija estetsko rasuđivanje i odnos prema umetnosti uopšte

Kreativne muzičke igre detetu pružaju način da istraži fantazije i proširi svoju maštu kroz igru i igre uloga. Takve igre razvijaju motoriku, dikciju, glasovni aparat i sluh. Takođe, za povučenu decu sa problemom ostvarivanja socijalnog kontakta, muzička aktivnost može da se koristi kao terapija. O tome kako i koliko muzika utiče na razvoj dece, kao i kako decu uvesti u svet muzike, razgovarali smo sa Miroslavom Bodor, direktorkom kreativne muzičke radionice"Beruška", čiji je cilj uvođenje deteta u svet muzike uz jednostavne pesme, priče, pokret i ritam igre, slušanje pesama, kao i sviranje na raznim ritmičkim instrumentima.

Kada je pravi trenutak da se počne sa muzičkom edukacijom?

- Mnogi profesori, pedagozi i umetnici smatraju da je period između druge i sedme godine života jako važan, tako da tada treba da počne i muzička edukacija deteta. Ja bih se složila sa još jednom konstatacijom - da muzička edukacija počinje u prenatalnom periodu, dok je beba još u majčinom stomaku. Ona tada prvo čuje majčin glas i može da ga razlikuje od ostalih glasova. Važno je i koju vrstu muzike sluša buduća mama. Istraživanja su pokazala da bebe kada se rode, umeju da prepoznaju muziku koju je slušala njihova majka dok je bila trudna. Tokom trudnoće, poželjno je da se sluša klasična muzika, jer je ona presudna za kasnije muzičko opredeljenje deteta.

Povezane vesti

Takođe, moje iskustvo pokazuje da je kod dece najbolje da se odmah počne sa klasičnom muzikom. Bilo da se radi sa decom najmlađeg uzrasta, to jest sa bebama, ili sa nešto starijom decom, sva rado prihvataju klasičnu muziku kada im se predstavi na pravi način.

Kada deca mogu da počnu da sviraju na nekom instrumentu?

- Smatra se da je uzrast između tri i sedam godina najbolji za početak učenja sviranja instrumenta. Moje mišljenje je da je ipak najbolje početi sa pet godina. U tom periodu se kreće u muzičke radionice, a ne u muzičku školu. Već od treće godine, deca mogu da sviraju metalofon (dečji ksilofon), blok flautu, bubnjeve. Tako je, na primer, sviranje blok flaute priprema za sviranje na nekom duvačkom instrumentu kao što je truba, klarinet, flauta, horna...

Kada se počinje sa "ozbiljnijim" instrumentima kao što su klavir, violina, flauta?

- Može da se počne i sa pet godina, ali je interesantno da uporedo sa instrumentom deca uče i teoriju muzike, na jedan kreativan način. Ako nastavnik ima dobar prilaz, deca i to mogu lako da razumeju. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica