Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to reciklaža?

Objasnite detetu značenje i važnost reči recikliranje na njemu razumljiv način.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada biste mogli da birate (san svakog roditelja u Srbiji), da li biste upisali svoje dete u neki ekološki vrtić? Sigurno je da su takvi vrtići po mnogo čemu kreativniji od "običnih", i da u njima vode računa o očuvanju čovekove okoline - što je, samo po sebi, dobro za dečje odrastanje. Ali, šta je sa pojmovima koje dete mora da usvoji?

Odnos prema ekologiji je nov segment u životu mališana savremenog doba

Odnos prema ekologiji je nov segment u životu mališana savremenog doba. Ono što je novo - obavezno "prelazi" u modu, a moda ne zna za pedagogiju.

Sam pojam ekologija je deci prilično stran, a naročito subpojmovi koji ga prate. Tako su na moje pitanje: "Šta je reciklaža?", deca masovno odgovarala da je to nešto u vezi sa rečima, nešto što treba da se "rekne". Kako im objasniti da je reciklaža mnogo značajniji pojam od proste "prenamene" neke materije?

Da je to životni stav!

Znam za neke roditelje i neke vaspitačice koje su to pokušale, a onda se zapetljale, i tako danima pokušavale, sve dok nisu i same došle do pitanja: "Ko smo, i šta smo?". Jadna dečica su brinula za njihovo zdravlje, gledajući ih kako upadaju u sve veći očaj.

Povezane vesti

Dakle, pojam reciklaža deci izgleda zanimljiv sve do trenutka dok ne dobije upotrebnu vrednost, a kako ga tada doživljavaju, videćete iz sledećih primera:

- Reciklaža je žena koja mnogo laže.

- Reciklaža je kad baciš papir na ulicu, a on plače, jer hoće opet da bude drvo.

- Reciklaža je kad u jednu veliku mašinu staviš šporet, a dobiješ i televizor, i kompjuter u paketu...

Mogu da zamislim kojim se sve primerima služe odrasli da bi deci objasnili šta je reciklaža! Ni sam nisam siguran da bih svom detetu na pravi način razotkrio značenje tog pojma. Da probamo...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica