Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Levoruko dete u svetu dešnjaka

Većina naučnika smatra da nasleđe ima veliku ulogu kada je reč o pojavi levorukosti, ali se ne zanemaruje ni uticaj okoline, kao i određeni poremećaji.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Činjenica je da živimo u svetu desnorukih. Jer, gde god da se nalazimo: na ulici, u parku, na poslu, fitnes centru… okružuju nas dešnjaci. Retko imamo priliku da vidimo osobu koja levom rukom piše, crta, baca loptu. Naravno, čudimo se njenom umeću, jer je nama teško da izvedemo nešto slično.

Tek kada u našu porodicu ili među bliske prijatelje pristigne levak, zapitamo se kako je došlo do toga da bude levoruk. Zašto neko levu ruku koristi češće i spretnije od desne? Je li to sam odabrao, ili drugačije ne može? Da li se radi o naslednoj osobini, želji ili, možda, bolesti? 

Srećan rasplet

Većina naučnika smatra da nasleđe ima veliku ulogu kada je reč o pojavi levorukosti, ali se ne zanemaruje ni uticaj okoline, kao i nervni i motorički poremećaji. Pri tome ističu da levorukost ne može da se uoči odmah nakon rođenja, jer se razvija postepeno, sa razvojem voljnih pokreta. Zbog toga roditelji ne mogu odmah da znaju da li je dete levak ili dešnjak.

LevorukigenijalciDesnodizajniransvetipaknijemnogosmetaoLeonardudaVinčiju,BendžaminuFrenklinuiMikelanđelu-kojisubililevoruki!

 Tek kada napuni tri godine, može sa sigurnošću da se utvrdi da li češće koristi levu ruku. No, ako podjednako koristi obe ruke, tada je i kod starijeg deteta teško, ili gotovo nemoguće odrediti da li je levak.

Roditelji moraju da budu oprezni kada dete mlađe od godinu dana koristi samo jednu ruku, bilo da je leva ili desna. Takvo ponašanje je najčešće uzrokovano povredom motoričkog centra u mozgu, na suprotnoj strani od ruke koju manje koristi.

Povezane vesti

Ako je oštećenje manje, mozak može da ga sam prevlada, bez lečenja. To je, ujedno, i najsrećniji rasplet, jer dete onda nema većih posledica. No, iako je takvo dete na izgled potpuno zdravo, ipak je često nespretnije i trapavije od svojih vršnjaka.

Testiranje inteligencije

Ispitivanja o nervnom oštećenju kao uzroku nastanka levaka, podstakla su i druga istraživanja moždanih aktivnosti. Tako je američka naučnica Dž. Levi testirala inteligenciju deset levorukih i petnaest desnorukih studenata sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju. Rezultati govornog dela testa su bili isti za obe grupe. Ali, u rešavanju vizuelnih prostornih zadataka (na primer, sklapanje slagalice - pazl), dešnjaci su postigli neznatno bolje rezultate.

Izražena kreativnost

Druga istraživanja su, pak, pokazala da su levaci kreativniji od dešnjaka. Razlog je, navodno, što levoruki češće koriste centre za govor u obe moždane sfere, a to podstiče kreativnost.

Mada su mišljenja podeljena, brojke govore da je među umetnicima 20 odsto više levorukih nego što je to uobičajeno. Pitanje je samo kako otkriti je li to zbog toga što su levoruki skloniji umetnosti, ili zato što umetnost pogoduje pretežnom korišćenju leve ruke?

No, jedan podatak je pouzdan - levaci su skloniji slučajnim ozledama. Najverovatnije zbog toga što je svet prilagođen dešnjacima.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica