O opasnostima na selu je posebno govorio stručnjak vanredni profesor Odeljenja za pedijatriju Univerziteta Sečenov, pedijatar, pulmolog, alergolog-imunolog Pavel Berežanski. Iz njegovog iskustva i prakse ovo su najčešće pretnje koje roditelji previde kada odvedu malu decu prvi put na selo.

Insekti

Posebno su opasni za decu koja imaju alergije ili su imala akutnu alergijsku reakciju kao što je urtikarija (Kvinkov edem ili anafilaksa). Treba kupiti posebne dečje repelente za komarce i mušice. Bolje je ne koristiti tradicionalne metode.

Pregledajte pomoćne zgrade, dvorište, tavan da li ima košnica pčela, stršljena ili osa. Ovi drugi posebno vole da prave gnezda na šupama i seoskim toaletima. Da biste eliminisali košnice, bolje je pozvati posebnu službu za kontrolu štetočina (ovo može biti lokalna sanitarna i epidemiološka stanica ili privatna kompanija). Obavezno pokrijte namirnice na otvorenom stolu napolju jer privlače insekte.

Ako je dete ubola pčela ili osa, žaoku treba pažljivo ukloniti iz rane. Uvek držite pincete na selu - one će takođe biti korisne za uklanjanje trna. Zatim ohladite mesto ujeda - bilo koja kesa iz zamrzivača će biti dovoljna. Namažite ranu antihistaminskom mašću. Ako jak svrab, otok i upala potraju na mestu ujeda 24 sata, treba da se obratite lekaru.

Ujedi mrava mogu biti veoma bolni, jer je dečija koža tanja. Tokom ujeda se oslobađa kiselina koja izaziva svrab, a u velikim količinama može dovesti do intoksikacije, pa čak i anafilakse (gušenja i nesvestice). Ugriz od 20 mrava dovoljan je da dete ima tešku alergijsku reakciju. Puzeći kroz kanalizaciju, mravi mogu da prenesu i razne infekcije, a kroz ugriz mogu da ih prenesu u ranu.

Na selu je bolje da se oslobodite mravinjaka. U šetnji je važno da detetu objasnite kako izgleda mravinjak i zašto ne možete da stojite na njemu i da ga dirate štapom. Mesto ugriza treba oprati vodom i sapunom ili tretirati antiseptikom. Da biste ublažili svrab i otok, primenite hladnu oblogu.

Seoske životinje

Da li ste objasnili svom detetu da u selu konje, koze i krave mogu da se sretnu puštene i da im se ne prilazi? Da goveda i mali preživari udaraju, i grizu, a da guske bolno mogu da štipaju? I verovatno niste razmišljali o ježevima. U međuvremenu, ove slatke životinje mogu širiti veliki broj infekcija na svojim bodljama, ma koliko slatki bili.

Voda i rezervoari

Za decu mlađu od tri godine, umivaonik, kanta ili bure vode, ukrasni ribnjak ili bunar lako se mogu pretvoriti u tragediju. Ako je za odrasle centar gravitacije u predelu grudi, onda je za malu decu u predelu glave. Zato padaju glavom. Pogledaju u rupu ili bunar i zaroniće glavom u nju. Čak i malo dete neće uvek moći samostalno da izađe iz bureta. Zbog toga sve posude za vodu treba pokriti poklopcem ili vodu ne držati otvorenom. Jasno je da roditelji zatvaraju bunare ako ima dece na selu. Ali ništa manje opasnosti ne leži u ručki bunara za podizanje kante. Svake godine se primi veliki broj dece sa ovom vrstom povreda.

Poljski toalet

Deca su veoma radoznala, privlači ih sve novo, posebno ako dođu prvi put na selo. Poljski toalet nije izuzetak. Gradska deca, čak i starija, ne znaju kako da ga koriste. Penju se, padaju i dave se. Ponekad, nakon gutanja, dolaze sa aspiracionom pneumonijom u plućnom odeljenju. Postoji još jedan problem. Zbog stresa i relativnih nehigijenskih uslova (pa čak i muva), deca mogu odbijati da idu u ovakav toalet. U lekarskoj praksi se često susreće sa zatvorom koji nastaje iz tog razloga.

Zato proverite koliko se zasun zatvara tako da dete ne može samostalno da otvori vrata poljskog toaleta. Preporučljivo je da sami zatvorite otvore u toaletu. Obavezno objasnite gradskoj deci kako da koriste seoski toalet.

Opasne biljke

Svako dete ima želju da doživi svet po ukusu. A ako nešto izgleda kao prelepa bobica i miriše ukusno, onda to svakako treba dodirnuti, pomirisati i okusiti. Kada prvi put stignete na selo, prošetajte okolinom i uverite se da na njoj nema otrovnih biljaka. Potrebno je podsećati da se deci mora stalno objašnjavati da ne treba da probaju nepoznate bobice.

Tečnost za upaljač, alati

Često poklopac tečnosti za upaljač izgleda kao duda, deca mogu da probaju sadržaj i dobiju opekotine jednjaka. Ako je dete otrovano tom tečnošću, ne treba izazivati povraćanje, to može pogoršati hemijsku opekotinu i dovesti do opekotina gornjih disajnih puteva. Trebalo bi da pozovete hitnu pomoć. Imajte na umu da se tečnost za upaljač može zapaliti, posebno po vrućem vremenu ili kada se dugo čuva u automobilu na suncu. Baštenski alat, alat i đubrivo uvek držite pod ključem.

Stepenice

Prema statistikama, jedna od najčešćih povreda kod dece su padovi sa visine. Najbolje je postaviti merdevine na zemlju kada ih ne koristite. Opremite stepenice u kući sa stranicama i ogradama. Prilikom izvođenja radova ne dozvolite da dete prolazi ispod merdevina i ne dozvolite mu da ih olabavi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon