Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovi upaljači su opasni po decu: U Srbiji se povlače tri proizvoda sa tržišta

Ovi upaljači liče na igračke, pa su vrlo privlačni deci, a mogu biti vrlo opasni.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1286394928

Upaljači na našem tržištu sve više dobijaju oblik predmeta koji liče na sve osim za ono šta im je namena. Zbog toga je hitno zabranjen promet tri vrste upaljača jer su opasni po decu.

Naime, Kako je upozorio NEPRO, povučena su tri modela jer postoji rizik da ih deca mogu zameniti za igrčku. Samim tim, deca mogu da pretrpe opekotine ili izazovu požar.

Povezane vesti

Povezane vesti

Povučen je tako metalni upaljač u obliku automobila sa priveskom za ključeve. Stvaranje plamena se proizvodi pritiskom na mehanizam-dugme za upravljanje, pri čemu se stvara nevidljivi plamen kao kod brenera (wind proof-otporan na vetar). Proizvod nije označen sigurnosnim.

Proizvod je privlačan deci i lako se može zameniti za igračku. Deca se mogu igrati s njim i i pretrpeti opekotine ili izazvati požar.

Drugi opasan je PVC upaljač, gasni sa mehanizmom za podešavanje plamena i mlaznicom za ponovno punjenje na sebi nema nijednu oznaku, ni simbol. Na sredini upaljača nalaze se na obe strane dugmad u obliku kruga, sa tačkicama koji sprečavaju klizanje prstiju, povezena osovinom, koji omogućavaju da se upaljač rotira kada se pokrene prstima, kao igračka fidžet spiner. Takođe, proizvod ima dugme na dnu koje služi za uključivanje trepćućih raznobojnih svetala.

Кod mehanizma koji omogućava korisniku promenu visine plamena nema oznaka koje pokazuju smer kretanja mehanizma za podešavanje proizvodnje plamena, smanjenje ili povećanje visine plamena. Кontrolisani upaljači nemaju mehanizam za paljenje proizveden na takav način da ga ne mogu koristiti deca mlađa od 51 mesec.

Treći je artikal DY-307, artikal 7003 i artikal Fashion - na vetrobranu nalazi se ugravirano ASК. Na proizvodima ne postoje bezbednosne informacije, a na dnu upaljača nalazi se ventil za punjenje.

Upaljači nisu snabdeveni mehanizmom za paljenje koji ne mogu da aktiviraju deca mlađa od 4 godine. Nose rizik od požara i opekotina za ovu kategoriju potrošača. Deca nisu u mogućnosti da shvate opasnost od vatre, a upaljač kao izvor vatre izaziva radoznalost kod dece i želju da ga upotrebe, navodi se u upozorenju na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO).

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica