Kada roditelji saznaju da dete ima vaške, uglavnom budu šokirani, zabrinuti, a neki čak i postiđeni, iako za tim nema nikakve potrebe. Infestacija vaškama ne znači da je dete neuredno, a dobra vest je i da vaške ne šire nikakve bolesti, tako da u svemu tome nema ničeg strašnog.

Naoružajte se pravim informacijama i budite spremni kada zatreba – pročitajte sve o vaškama.

Šta su vaške

Vaške su sićušni beskrilni insekti koji se mogu naći u ljudskoj kosi, a preživljavaju tako što se hrane krvlju preko kože glave. Odrasli insekt se naziva vaš, dok se jaja nazivaju gnjide, piše baby-chick.com.

Simptomi infestacije vaškama

Može se desiti i da se kod deteta ne jave nikakvi simptomi iako ima vaške, ali evo najčešćih:

  • Blago peckanje ili osećaj kao da im nešto gmiže po kosi
  • Svrab izazvan alergijskom reakcijom na pljuvašku vaški
  • Poteškoće sa spavanjem jer su vaške aktivnije u mraku

Kako se prenose vaške

Ovi insekti nemaju krila i ne mogu da skaču, te je gmizanje jedini način na koji se kreću. To znači da je najverovatniji način prenosa da kosa jedne osobe dođe u direktan kontakt sa kosom osobe koja ima vaške. Do takvog kontakta dolazi u parkovima, vrtićima i slično.

Takođe, moguće je da se vaške prenesu i kontaktom sa stvarima koje pripadaju osobi koja ima vaške, mada je to ređi slučaj. Zato se mališanima savetuje da ne dele lične stvari, poput četki za kosu, kapa, mašnica, gumica, šnalica, peškira, šalova.

Osim toga, retko je da se vaške prenesu nakon što osoba spava na jastuku ili kauču koji je nedavno bio u kontaktu sa osobom koja ima vaške. Ipak, moguće je jer opale dlake na sebi još uvek mogu da imaju vaš ili gnjidu.

Mogu li vaške da žive na kratkoj kosi

Da, iako je rasprostranjen mit da vaši "neće na kratku kosu". One se hrane preko kože glave, a infestacija je moguća i kada je kosa duga oko jednog centimetra jer je to sasvim dovoljno da se gnjide zakače za dlaku. Dakle, i oni koji imaju kratku kosu imaju rizik od infestacije vaškama.

Da li vaške vole čistu kosu

Iako neki ljudi pojavu vaški povezuju sa lošom higijenom ovi insekti zaravo više vole da žive u čistoj kosi. Razlog je jednostavan – njihova jajašca se lakše zakače za čistu dlaku koja nema mnogo ulja na sebi.

Kako da pregledate kosu

Obezbedite dobro osvetljenje i četku za kosu sa gustim iglicama. Takođe, lakše ćete uočiti vaši ako kosu deteta pregledate dok je mokra. Počnite pretragu od potiljka pa nagore, jer vaši jajašca polažu na toplim mestima blizu kože glave. Temeljno pregledajte i deo iza ušiju, ali pregledajte celu kosu izdvajajući pramen po pramen. Ukoliko utvrdite da dete ima vaške, u narednih deset do 15 dana pregledajte redovno i ostale ukućane.

Da biste proverili svoju kosu, ukoliko nemate nekoga ko bi to uradio, postavite jedno ogledalo ispred sebe, a jedno iza, pa istražite deo iza ušiju. Polako se okrećući između dva ogledala, pregledajte celu kosu vukući je uvis i obraćajući pažnju na kretanje vaši, kao i na gnjice.

Odrasle vaši se brzo kreću, svetlo braon su boje i otprilike veličine semena susama. Ne vole svetlost, pa će pokušati da pobegnu čim počnete pregled pod lampom.

Kako razlikovati gnjidu od peruti

Gnjice su žućkaste boje i vrlo su čvrsto pričvršćene za dlaku. Otprilike su veličine čvorića koji može da se veže od tankog konca. Da biste bili sigurni da je u pitanju gnjida, a ne perut, pokušajte da je skinete prstom – ako ne spada lako sa dlake, u pitanju je gnjica.

Kako se rešiti vaški

Kada ste utvrdili da dete ima vaške, sada preostaje pitanje kako da ih se rešite. Neki pokušavaju da to urade raznim "domaćim" sredstvima, poput majoneza, ali zapravo postoji nikakav dokaz da to može da pomogne.

Medicinski šamponi

Jedini pouzdani tretmani za vaške su medicinski šamponi koji su napravljeni baš za to. Ako je reč o malom detetu, proverite sa pedijatrom ili farmaceutom da li je određeni šampon bezbedan za njegov uzrast, jer neki od ovih proizvoda mogu da izazovu zapaljenje na nežnoj dečjoj koži.

Na šamponu koji kupite pročitajte uputstvo, kako biste bili proverili koliko puta i posle koliko dana treba ponoviti tretman.

Saveti

Imajte na umu da ove šampone ne treba koristiti za svakodnevno pranje, umesto običnih šampona, već samo kada dete ima vaške.

Takođe, dete bi trebalo da bude potpuno obučeno tako da se samo kosa tretira ovim šamponom, ne i koža ostatka tela. U najvećem broju slučajeva, ali to opet zavisi od šampona koji koristite, savetuje se da dete ne kvasi kosu naredna dva dana, kako bi tretman delovao.

Ako nakon dva tretmana i dalje ostanu gnjide zakačene za dlaku, udaljene više od centimetar od kože glave, u kombinaciji sa šamponom koristite češalj sa gustim iglicama kako biste ih skinuli.

BONUS VIDEO:

DETETU STAVILA DOMESTOS NA GLAVU DA UBIJE VAŠKE, PA SE GADNO POKAJALA Ova Beograđanka joj pomogla da reši problem ALI TO NIJE SVE  Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)