Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEČACI TEŽE UČE DA KORISTE NOŠU OD DEVOJČICA? Izdvajamo 5 mitova o odvikavanju od pelena, u poslednji svi i dalje veruju

Da li ste i vi čuli ovih pet rečenica dok učite dete da koristi nošu?

 mitovi o ucenju na nosu_1721975938 Izvor: Shutterstock

Da li ste počeli da učite dete da koristi nošu?

Ako jeste, onda ste sigurno čuli mnoge savete i mitove o tome kako i šta treba da radite. Postoji mnogo mitova koje bi trebalo odbaciti.

možda vas zanima

1. Postoji određeno vreme kada je dete spremno

Možda ste čuli da dete treba da ima dve godine i tri meseca kada počne da seda na nošu. Onda, naravno, kreće panika jer vaše dete ne pokazuje nikakve znake da je spremno.

Ne brinite se, neće vaše dete zauvek nositi pelene. Baš poput drugih velikih koraka u razvoju, desiće se i ovaj. Obično je to u periodu između dve ili tri godine, ali može biti i kasnije.

Kako biste pomogli da dete bude i emotivno spremno, motivišite ga da bude samostalno sa presvlačenjem. Korisno je ako znaju sami da skinu i navuku odeću.

2. Dečake je teže naučiti nego devojčice

Bake i komšinice su sigurno mnogo puta rekle ovo. Ipak, pol nema nikakve veze! Baš kao i sa drugim stvarima, dete se razvija nevezano za pol.

3. Bolje je da ih učite tokom leta nego zimi

Ako je dete spremno, potpuno je nebitno koje je godišnje doba u pitanju. Imajte na umu da će biti dosta fleka koje treba brisati i donjeg veša koje treba prati. Nije dobro da dete sputavate ukoliko je spremno za nošu i terate ga da čeka par meseci.

4. Treba da koriste toalet, a ne nošu

Neka deca, naročito ona koja gledaju starijeg brata i sestru, žele da koriste toalet. Ipak, da bi dete sedelo na šolji, potrebno je da ima balans.

Upotreba noše je sasvim u redu i nema razloga da dete terate od početka na šolju.

Mnogi stručnjaci savetuju da dete možete učiti da koristi nošu u toaletu radije nego u dnevnoj sobi. Ovo će smanjiti detetov strah od toaleta i šolje

5. Trebalo bi da bude suvo tokom noći

Nekada se može desiti da dete do osme godine ima problem da bude suvo tokom noći. Možete smanjiti količinu tečnosti sat vremena pre spavanja.

Nekada razlog može biti i prosto lenjost. Neka deca, takođe, ne žele da vas uznemiravaju tokom noći odlaskom u toalet. Zato je važno da im pokažete da je to potpuno prihvatljivo.

Ako dete ima više od 8 godina, a i dalje su mu gaćice mokre tokom noći, onda biste mogli da o tome popričate sa pedijatrom.

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica