Kada bebi možete da date kisele krastavce? Hrskavi i neodoljivi odlična su grickalica za mališane

Kiseli krastavci su atraktivan izbor hrane za bebu zbog toga što dodaju ukus običnoj hrani. Osim toga, ova oštro-kisela, hrskava fermentisana salata ima specifična svojstva koja prijaju crevnoj flori.

Shutterstock

Kisele krastavce možete da kupite u prodavnici ili ih pripremite kod kuće. Kiseljenje povećava rok trajanja hrane i nutritivnu vrednost. Pored toga, turšija ima zdrave bakterije probiotike koje mogu da unaprede zdravlje creva.

„Bebe mogu da počnu da jedu kisele krastavce kada počnu da jedu čvrstu hranu sa oko 6 meseci. Može biti korisno upoznati bebu sa različitim ukusima i teksturama, a kiseli krastavci su jedinstveni u obe ove karakteristike“, kaže Trista Best, registrovani dijetetičar.

Zdrave bebe mogu povremeno da konzumiraju kisele krastavce od šest meseci starosti. Međutim, ako niste sigurni da li je trenutak za kisele krastavčiće, konsultujte se sa pedijatrom. Kada lekar dozvoli da beba jede trušiju, hranite je njome samo u malim količinama. Na primer, možete dati mali komad hladne, kisele šargarepe ili krastavca bebama kao užinu, posebno za zube koji niču, da ih sišu i grickaju. To će im olakšati upalu desni, a takođe će ih odvratiti od bola i iritacije.

Kiseli krastavci takođe mogu poslužiti kao dobra hrana za usavršavanje bebinog hvata prstićima, što je od vitalnog značaja za podržavanje efikasnog odvikavanja od hranjenja. Dok svojoj bebi dajete kisele krastavce da jede, ne ostavljajte je bez nadzora. To je neophodno jer su kiseli krastavci sirova hrana koja može da predstavlja potencijalni rizik od gušenja. Da biste osigurali bezbednost, uvek poslužite sitne komade ili male kriške kiselog krastavca kako biste sprečili rizik od gušenja.

Ima li koristi od kiselih krastavaca za bebe?

Kiseli krastavci mogu da budu dobri za zdravo varenje, zdravlje creva i imunitet beba. Iako kiseli krastavci sadrže mnogo natrijuma, njihova umerena upotreba za bebe može biti korisna. Kiseli krastavci imaju nekoliko hranljivih sastojaka i mikroorganizama pogodnih za creva koji mogu da pomognu zdravo varenje, podrže zdravlje creva i pojačaju imunitet.

Na primer, bakterije mlečne kiseline mogu da konvertuju fenolna jedinjenja u aktivne metabolite koji mogu doneti specifične zdravstvene koristi. Štaviše, fermentisana hrana može da smanji nehranljiva jedinjenja, poboljšavajući apsorpciju hranljivih materija u telu.

„Kiseli krastavci na policama prodavnica obično nisu istinski fermentisani, što znači da ne pružaju korisne probiotike. Prirodno fermentisani kiseli krastavci sadrže ove korisne bakterije koje mogu poboljšati zdravlje bebinih creva“, napominje Best.

Dakle, ako želite da hranite svoju bebu kiselim krastavcima, koristite prirodno fermentisane kisele krastavce, a ne verzije fermentisane sirćetom da biste iskoristili sve prednosti jer kiseli krastavci fermentisani sirćetom nemaju zdrave bakterije ili probiotike. Probiotici za bebe imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, tako da je hranjenje kiselim krastavcima odličan način da ojačate opšte zdravlje vašeg deteta.

Na šta treba da pazite

Prirodno fermentisani kiseli krastavci obično imaju visok sadržaj natrijuma, minerala koji može da optereti bebine nezrele bubrege. Osim toga, rano izlaganje slanoj hrani može da promeni ukuse deteta kasnije u životu. To znači da dok beba raste, može da žudi za slanom hranom i previše je jede.

Kiseli krastavci mogu da izazovu i uznemireni stomak ili refluks zbog svoje kiselosti kod osetljivih beba . Stoga, izbegavajte da ih hranite kiselim krastavcima osim ako vaš pedijatar ne predloži drugačije. Izbegavajte da bebi dajete kiselu vodu od krastavca jer ona može nepotrebno napuniti bebin stomak i izložiti je prekomernoj količini soli i šećera.

Mogu li kiseli krastavci da izazovu pelenski osip?

Kisela hrana, poput kiselih krastavaca, može da iritira bebinu kožu i izazove osip. Bakterije mlečne kiseline u kiselim krastavcima vare šećere i proizvode mlečnu kiselinu čineći kiseli krastavčić kiselim. Kod nekih osetljivih beba, kisela hrana,  može da iritira kožu i izazove osip oko usana, usta i zadnjice. Alternativno, kisela hrana može iritirati sluznicu creva, izazivajući dijareju, što može dovesti do pelenskog osipa.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson