KOLIKO POVRĆA, VOĆA I VODE DECI TREBA DNEVNO? Evo kako da dovoljno jedu i piju baš ono što im najviše treba

Mnogi ljudi znaju da je potrebno jesti najmanje 400 grama povrća i voća dnevno. Ovu preporuku lekari najčešće daju odraslima kako bi telo obezbedilo neophodne vitamine, minerale i vlakna. Koliko povrća i voća treba da jedu deca?

Shutterstock

Količina nutrijenata za decu se određuje slično kao kod odraslih. Ako je za odraslu osobu to otprilike pet šaka (koliko može da stane u njih), onda se za dete meri isto kao njihovih pet šaka“, kaže vanredni profesor Katedre za dečje bolesti Kliničkog instituta za zdravlje dece pedijatrijski gastroenterolog Ekaterina Jablokova.

Prema rečima specijaliste, deca su, po pravilu, neuhranjena kada je u pitanju povrće i voće. Kako da znate da li vaše dete dovoljno jede voća i zeleniša?

Kako je doktor objasnila, prilično popularan i jednostavan pristup je metoda Harvardske ploče, koja može pomoći u pravilnoj distribuciji hranljivih materija u svakom obroku. Otprilike polovina tanjira treba da budu ugljeni hidrati, od kojih samo mali deo brzih (na primer, pasta ili krompirići“, kaže pedijatrijski gastroenterolog. - A u osnovi su to ista dijetalna vlakna, odnosno voće, povrće, bobice. Povrće i voće ne moraju nužno biti sveži, mogu biti termički obrađeni, u supama, čorbama ili bareni na pari.

 Naviknite ih na ukus čiste vode

Takođe je veoma važno pratiti koliko vode vaše dete pije.

"Naučno je dokazano da deca ne piju dovoljno“, nastavlja Jablokova. — Postoje fiziološke norme za potrošnju tečnosti. Za tinejdžera može dostići 2 litra dnevno. Malo više za dečake, manje za devojčice. Zavisi od fizičke aktivnosti. I treba ih od malih nogu učiti da piju. Izaberite lepu flašu, prelepu šolju.”

Doktorka naglašava da je neophodno naučiti dete da žeđ gase običnom vodom, a ne sokovima ili slatkim gaziranim pićem. „Deca će, naravno, više voleti slatka pića. I treba da se navikavaju na ukus čiste vode i da je vole od detinjstva“, dodaje pedijatar gastroenterolog.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta  TikTok/cari.izaguirre