10 NAMIRNICA ZA BOLJU KONCENTRACIJU U ŠKOLI: Šta da im spakujete za užinu da bi super pamtili, bili siti i zdravi

10 namirnica za bolju koncentraciju - sjajan su izbor da spakujete deci užinu za školu!

Shutterstock

Svaka mama želi da obezbedi da njeno dete ima pristup vrednim hranljivim materijama. Oni su takođe neophodni za optimalan kognitivni razvoj i nalaze se u ishrani, raznim namirnicama. Bilo da se radi o određenim vitaminima ili mineralima, bilo da su u pitanju zdrave masti ili proteini, svi oni povećavaju sposobnost fokusiranja i pamćenja. Iz tog razloga, pokušajte da u ishranu vašeg deteta uključite hranu koja sadrži sve ove hranljive materije kako bi ono bilo zdravo, energično i dobro u školi.

Evo kojih 10 namirnica možete da spakujete detetu za užinu kako bi imalo bolju koncentraciju u školi:

1. Jaja - Poznata su kao superhrana jer predstavljaju sjajan izvor proteina, vitamina, minerala i holina. Ovo poslednje jedinjenje može da sintetiše jetra u malim količinama, ali da biste imali holin, morate da konzumirate, osim jaja, i namirnice kao što su: pileća/goveđa džigerica, losos, bakalar, brokoli, karfiol itd. Procenjeno je da jedno veliko jaje obezbeđuje 20-25% dnevnih potreba za holinom. Ne samo da je odgovoran za zdravlje jetre, mišićnog sistema, metabolizma, već utiče i na funkcionisanje mozga. Tako podržava aktivnost nervnih ćelija za proizvodnju acetilholina, neurotransmitera koji je potreban u procesima učenja, pamćenja, mentalne jasnoće, pažnje i dobrog raspoloženja.

2. Orašasti plodovi - Glavni razlog zašto se orasi smatraju hranljivom hranom za mozak je: oni sadrže Omega-3 masne kiseline. Struktura ovih kiselina takođe uključuje dokozaheksaensku (DHA), glavnu komponentu nervnih ćelija, koja je neophodna za formiranje neurona i njihov opstanak.

Prema studiji "Univerziteta Kalifornije", konzumacija orašastih plodova poboljšava performanse dobijene na kognitivnim testovima, uključujući i one koji imaju za cilj sposobnost koncentracije, pažnje i brzinu obrade informacija. To se dešava ne samo zahvaljujući prisustvu alfa-linolne kiseline (omega-3 kiseline biljnog porekla), već i antioksidansa, proteina, vitamina i minerala: vitamina B1, vitamina B6, magnezijuma itd.

Nemojte se ustručavati da ih što češće uključite u ishranu deteta. Možete ih dodati određenim jelima (salate, testenine, domaći sladoled, domaću čokoladu, mafine i sl.) ili ih uvrstiti u zdrave grickalice, koje može poneti i u školu.

3. Banana - Jedno od najomiljenijih voća je takođe važan izvor magnezijuma. Ovaj mineral se nalazi u mnogim reakcijama i procesima u telu, od onih koji se odnose na kosti do onih koji se odnose na regulaciju šećera u krvi i funkciju nervnih ćelija. Konzumiranje banana je najpogodniji način da se dopuni dnevna potreba deteta za magnezijumom i kalijumom.

4. Spanać - Takođe je među namirnicama koje vaše dete čine pažljivijim u školi jer sadrži gvožđe i magnezijum. Što se tiče gvožđa, ono ima veliki uticaj na kognitivni razvoj. Na primer, jedna španska studija objavljena u "Neuropsihijatrijske bolesti i lečenja" pokazala je da nedostatak gvožđa kod dece utiče na centralni nervni sistem, ometajući normalan kognitivni razvoj, smanjujući sposobnost pažnje, koncentracije, pamćenja i učenja.

Istovremeno, zajedno sa blagodetima koje ima na mozak, gvožđe obezbeđuje transport kiseonika u telu, sintezu ćelijske DNK i podržava metabolizam u mišićima. Zato ne isključujte spanać iz ishrane deteta, već ga stavljajte u jela u kojima će uživati.

5. Losos - To je jedna od namirnica koja vaše dete čini pažljivijim u školi jer nudi jednu od najznačajnijih količina vitamina B6 (piridoksina) dostupnih kroz hranu. Osim vitamina B6, losos obezbeđuje detetu i druge korisne hranljive materije, na primer vitamin D, vitamin B5, vitamin B12, omega-3 masne kiseline.

6. Citrusi - Neophodni su za uravnoteženu ishranu jer obezbeđuju visok sadržaj vitamina C. Citrusi spadaju među namirnice koje vaše dete čine pažljivijim u školi zbog efekata koje ovaj vitamin ima i na nervni sistem.

7. Grčki jogurt - Reč je o hrani koja obezbeđuje kvalitetne proteine, što doprinosi dobrom kognitivnom razvoju. Uz pomoć grčkog jogurta, vaše dete može biti pažljivije u školi jer protein poboljšava funkciju mozga i neophodan je da nervnim ćelijama da hranljive materije koje su im potrebne. Zahvaljujući potrošnji proteina, koncentracija se poboljšava, može se suzbiti stanja umora koje utiču i na sposobnost pažnje.

8. Ovsene pahuljice - Glavni razlog zašto ova hrana pomaže vašem detetu da bude pažljivije u školi je sledeći: sadrže holin, koji je organizmu potreban da proizvodi acetilholin, koristan u procesima učenja. Takođe, ovsena kaša sadrži šećere koji se polako oslobađaju u krv, obezbeđujući dugoročnu energiju. Naučnici sa "Tufts univerziteta" (SAD) došli su do sledećeg zaključka: cela ovsena kaša je izvor vlakana i proteina i usporava proces varenja, promovišući postepeno i produženo oslobađanje glukoze. Mozak takođe zavisi od stalnog snabdevanja glukozom da bi zadovoljio svoje energetske potrebe.

9. Indijski orah - Jedan od najzdravijih u vrsti orašastih plodova i među namirnicama koje treba da uključite u ishranu svog deteta kako biste ih podstakli da posvete više pažnje u školi. Pre svega, indijski orasi sadrže cink, mineral koji se takođe nalazi u mozgu, posebno u predelu koji se zove hipokampus (odgovoran je za pamćenje i orijentaciju u prostoru). Postoje i drugi korisni hranljivi sastojci u indijskim orah za poboljšanje pažnje: proteini i magnezijum.

10. Šumsko voće - Oni su takođe među namirnicama koje neguju mozak. S jedne strane, bobičasto voće sadrži zdrave ugljene hidrate, ali i vlakna, tako da dete može duže da se oseća sito i da ima dodatnu energiju tokom celog dana, što mu olakšava pažnju i u školi. S druge strane, određene bobice su poznate po tome što stimulišu dotok krvi u mozak, obezbeđujući "jasniji" um. Reč je o borovnicama, studija koja pokazuje da ljudi koji ujutru piju smuti od ovog voća bolje rešavaju zadatke u drugom delu dana.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ovsena kaša sa bundevom  TikTok/kkshevchenko