Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana: 10 hranljivih materija korisnih za decu

Saznajte koji vitamini i minerali imaju značajnu ulogu u razvoju deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kalcijum: Jača kosti i zube, aktivira zdrave nerve i podstiče funkciju mišića, pomaže u zgrušavanju krvi i pretvaranju hrane u energiju.

Esencijalne masne kiseline: Pomažu u razvoju ćelija i u regulisanju nervnog sistema. Jačaju kardiovaskularni sistem, imunitet i pomažu telu da apsorbuje hranljive materije.


Gvožđe: Važnu ulogu ima u stvaranju hemoglobina, crvenog pigmenta koji prenosi kiseonik, zatim u stvaranju mioglobina koji zadržava kiseonik u mišićima. Nedostatak gvožđa može da izazove anemiju, koja uzrokuje umor i slabost.

Magnezijum: Čini kosti jakim i ritam srca stabilnim. Jača imunitet i pomaže rad nerava i mišića.

Kalijum: U saradnji sa natrijumom, održava balans vode u telu, što pomaže u tome da se održi normalan krvni pritisak. Pomaže u funkciji mišića i omogućava stabilan srčani ritam, a u kasnijim godinama može da smanji rizik od dobijanja kamena u bubregu i osteoporoze.Vitamin A:
Ima veoma važnu ulogu u razvoju kostiju. Štiti telo od infekcija, podstiče razvoj ćelija i tkiva u telu, kao i rast kose, noktiju i kože.

Vitamin C: Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, ali i u razvoju kostiju i tkiva. Pomaže i u tome da vaše dete ima zdrave desne i jača krvne sudove. Ima važnu ulogu u isceljenju, u jačanju imuniteta, a štiti i  od infekcije. Takođe doprinosi apsorpciji gvožđa iz hrane.

Vitamin D: Zahvaljujući njemu, telo apsorbuje minerale kao što je kalcijum i jača zube i kosti. Od suštinskog je značaja za rast i povećavanje koštane mase. Takođe, funkcioniše kao hormon čija je uloga da održava imuni sisitem zdravim. Pored toga, proizvodi insulin i reguliše rast ćelija.

Vitamin E: Drži pod kontrolom proizvodnju slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Važan je za imunitet i korigovanje oštećenih molekula DNK-a, kao i za druge metaboličke procese.

Cink: Potreban je za aktiviranje čak 70 enzima, koji su važni za varenje i metabolizam i pospešuje rast mališana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica