Čak i mali probirljivci sa hranom ne mogu da odole špagetama. A kako ovu testeninu možete praviti na mnogo načina, pa i da im sa njima 'podvalite' zdrave stvari, donosimo vam 3 recepta sa špagetama nakon kojih će se sigurno isprazniti dečiji tanjiri.
Vesele ćufte i špagete u čijoj pripremi učestvuju i mališani
Potrebno je:
Za ćufte
- 300 grama svežih svinjskih kobasica
- 500 grama goveđeg mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa, fino izrendana
- 1 supena kašika sušenog origana
- 50 grama parmezana, fino izrendanog (možete pripremiti i veću količinu, a ostatak upotrebiti za serviranje)
- 1 srednje jaje
- 1 supena kašika maslinovog ulja
Za sos
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 tikvica, fino izrendana
- 3 čena belog luka, fino izrendanog
- 1supena kašika paradajz-pirea
- malo crnog vina
- 2 puta po 400 grama iseckanog paradajza
Za serviranje
- Kuvane špagete
Priprema
Zadaci za mališane:
1. Neka deca izvade kobasice i stave i u veliku činiju, a potom dodaju mleveno meso. Onda dodati ostale sastojke za ćufte, osim maslinovog ulja. Sipati prstohvat bibera i dobro mešiti mešavinu dok se ne sjedini. Pažljivo pratite kako vaš mališan sprema meso kako ga ne bi okusio sirovo.
2. Zatim bi mališan trebalo da napravi loptice od mesa i postavi ih na tanjir. Ovaj zadatak mogu da obave i deca od dve godine.
Zadaci za odrasle:
1. Dok deca prave loptice, napravite sos. Zagrejte ulje u veikom tiganju, a potom dodajte tikvicu, beli luk, i kuvajte smesu oko 5 minuta (tj. dok ne postane mekana i kašasta). Zatim, dok mešate, sipajte paradajz-pire i sirće (a dozvoljen i je i prstohvat šećera po želji). Nakon jednog minuta, dodajte i paradajz i pet minuta kuvajte na pari. Ukoliko vaš i mališani vole ukus tikvica, sos ne mora biti kašast.
2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, a potom ubacite i sos u njega pripremljene loptice mesa. Trebalo bi da se zajedno krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta. Sve vreme mešajte blago, sve dok se ćufte dobro ne isprže.
Servirajte s kuvanim špagetama, čemu možete dodati parmezan.
Špageti-pica za starije od 3 godine
Potrebno je:
- 500 g špageta
- glavica crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 300 g kečapa
- 300 g šunke
- 200 g mocarele ili trapista
- so, origano
Priprema:
Crveni luk sitno iseckati i dinstati na malo ulja i vode dok ne dobije zlatnu boju. Dodati zgnječen beli luk i kečap. Neka vri dva-tri minuta. Špagete skuvati po uputstvu, procediti i umešati u kečap. Posoliti i začiniti po ukusu.
Sipati u podmazan pleh. Šunku krupno narendati (ili iseći na trake) i pomešati sa špagetima u plehu. Na kraju posuti rendanim sirom. Peći oko 15 minuta na 200 stepeni.
Špagete sa tunjevinom i paradajzom
Potrebno je:
- 1 konzerva usitnjene tunjevine
- špagete
- 2-3 sveža paradajza
- 1 veći čen belog luka
- peršun
Priprema:
Paradajz oljuštite i iseckajte sitno. U tiganj sipajte malo ulja iz konzerve tunjevine, blago ga zagrejte i dodajte sitno iseckan ili zgnječen beli luk. Kratko ga propržite i odmah dodajte tunj i paradajz, i sve neka kratko vri na tihoj vatri dok se sos ne zgusne. Špagete obarite u slanoj vodi, a zatim ih procedite i isperite pod mlazom hladne vode. Prelite makarone pripremljenim sosom. Prijatno.
(Yumama)