Voće je nezamenljiv deo ishrane dece jer sadrži veliku količinu kvalitetnih hranljivih materija koje su ključne za rast i razvoj. Njihovi nedostaci u ranim fazama života mogu negativno uticati na funkcionisanje tela i izložiti ga bolestima.
Nutricionisti preporučuju konzumaciju najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno kako bi se osigurao adekvatan unos vitamina, minerala i drugih ključnih stvari. Osim toga, uvek je najbolje odlučiti se za sezonsko voće jer ono ima bolje organoleptičke karakteristike i sadrži veću količinu fitohemikalija.
Ovo su neke od prednosti koje voće ima na organizam:
Osnažuje imunitet
Ključan je vitamin C koji poboljšava funkcioju imunološkog sistema. Njegova redovna konzumacija pogoduje urođenom i stečenom imunitetu. Vitam C ne samo da smanjuje rizik od zaraznih bolesti već i doprinosi kontrolisanju intenziteta simptoma raznih zdravstvenih stanja.
Sprečava razvoj složenih bolesti
Mnoge složene bolesti posledica su upalnih procesa koji pogoršavaju i oštećuju različita tkiva u telu. Voće sadrži fitohemikalije, koje imaju antioksidativna svojstva. Služe za neutralizaciju slobodnih radikala nastalih upalom i sprečava njihovo nakupljanje i izazivanje oštećenja.
Hidrira telo
Održavanje hidratacije ključno je za zdravlje. Da biste osigurali dobru ravnotežu unesite tečnosti, nije dovoljno samo piti vodu već je treba i unositi hranom. Osim vode, voće i povrće sadrži elektrolite, koji su bitni elementi za ćelijsku komunikaciju i razmenu.
Doprinosi pravilnom radu sistema organa za varenje
Voće je izvrstan izvor vlakana koji pomažu u varenju. Vlakna osiguravaju dobro funkcionisanje creva i pravilnu apsorpciju hranljivih materija.
(Yumama)