Naučnici su sproveli testove koji su pokazali da deca koja koriste svih svojih pet čula kada jedu češće biraju zdrave i hranljive namirnice. Ali šta to znači u praksi? Da treba pustiti mališane da se igraju hranom. Ali ne brinite – ne želimo da ohrabrujemo decu da bacaju testeninu po kuhinji ili zabadaju prst u sredinu krompir pirea u tanjiru. Naprotiv. Počnite kupovinom zajedno sa svojim detetom i pustite ga da izabere šta god želi da jede. Naravno, fokusirajte se na delove prodavnice u kojima dominiraju voće i povrće.

Naučnici smatraju da decu treba ohrabriti i zainteresovati za zdrave namirnice. Roditelji bi stoga trebalo da im postavljaju mnoga pitanja o tome šta vide, šta ih zanima i za šta se posebno vezuju kada je voće i povrće u pitanju. Ovo će ih učiniti spremnijim da ih probaju kod kuće. Istraživači takođe savetuju da verujete dečjoj intuiciji – posle takve kupovine, ona će spremnije i brže posegnuti za zdravim grickalicama, kako prenosi Ofeminin.

Ne pitajte da li vaše dete voli određeno povrće. Postavite pitanje na drugačiji način

Ako dete pitamo da li mu se dopada nešto, ono nam može dati samo dva odgovora: „da“ ili „ne“. Istraživači smatraju da bi stvari trebalo da pristupite na potpuno drugačiji način. Umesto da pitate „da li“, pitajte „kako“. Tada će dete biti podstaknuto da kreativno pristupi pitanjima ishrane. Ono će moći da kaže sa čime se povezuje- bojom, ukusom ili mirisom datog proizvoda. Drugo pitanje na koje naučnici obraćaju pažnju je pokušaj da se pojedine komponente odvoje jedna od druge. Ne pravite salatu ili sok od gotovih proizvoda – neka deca probaju svaku namirnicu ponaosob. Ovo je od velike važnosti za njihov budući život i izbor hrane.

Kako ohrabriti izbirljive da jedu?

Neki roditelji se bore sa nezdravim navikama u ishrani svoje dece, dok drugi zaista žele da njihovo dete jede... bilo šta. Šta kažu naučnici? Ispostavilo se da je za mnogo dece proces obroka ili hranjenja izuzetno stresan. To doprinosi da oni ne mogu ništa da progutaju. Zato je vredno pretvoriti ovaj proces u zabavu. Još jednom naglašavamo – ne govorimo o bacanju hrane po podu. Međutim, roditelji bi trebalo da manje ozbiljno pristupe pitanju obroka. Postavljajte detetu pitanja i pitajte  šta su određene namirnice na tanjiru. Dakle, izgleda da zaista moramo da stavimo tačku na stari (i pogrešan!) pristup „prestanite da se igrate sa hranom“.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald