Kako bebe rastu, njihova ishrana se prvenstveno menja sa majčinog mleka na polučvrstu i čvrstu hranu.  Studija je pokazala da je pelenski dermatitis zabeležen 3-4 puta više kod beba koje imaju dijareju, kako prenosi Parenting First Cry.

Prelazak sa majčinog mleka na formulu i čvrstu hranu može očekivati malo nazadovanja, ali oni će sigurno nestati. Deca koja imaju specifičnu intoleranciju na hranu imaju česte slučajeve dijareje, što uključuje često menjanje pelena. Neprestano čišćenje tokom promene pelena može da izdere nežnu bebinu kožu na guzi, ostavljajući je crvenom i upaljenom i ojedenom.

Hrana koja može izazvati pelenski osip

Određene kisele namirnice mogu razviti netoleranciju u crevima vaše bebe, što na kraju uzrokuje pelenski osip. Hajde da proverimo hranu koja može da izazove pelenski osip kod vaše bebe:

1. Kravlje mleko

Bebama mlađim od 1 godine ne treba davati kravlje mleko jer bi moglo da iritira njihov probavni sistem. Bebe posle 1 godine mogu da konzumiraju punomasno mleko i kravlje mleko, ali su minimalne šanse da neke bebe budu osetljive na mlečne proteine u kravljem mleku.

2. Citrusno voće

Citrusisadrže limunsku kiselinu koja može iritirati bebin stomak. Ako vaše dete ima ponavljajući pelenski osip, možete izbeći da mu dajete citrusno voće, kao što su pomorandže, limuni, limete, grejpfruti i njihovi sokovi.

3. Paradajz i hrana na bazi paradajza

Paradajz sadrži oksalnu kiselinu, koja takođe može biti problematična za bebin osetljiv probavni sistem. Da biste otklonili pelenski osip uzrokovan čestim tečnim stolicama, možete izbaciti paradajz i jela koja sadrže paradajz kao osnovu iz ishrane vaše bebe. Na primer, kečap od paradajza, paradajz u salati, paradajz supa i paradajz sos za špagete.

4. Bobičasto voće

Neke bobice, kao što su trešnje, jagode i borovnice, sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, saharozu i glukozu. Možete pokušati da ih uklonite iz ishrane vaše bebe i vidite da li ima neke razlike u pelenskom osipu.

5. Kiselo voće

Trpko voće, kao što su grejpfrut, šljive i ananas, kiselo je po prirodi i ima kiselkast ili opor ukus. Ne može svako kiselo voće izazvati probleme sa stomakom.

Normalno je da brinete da ako se izbegava mnogo namirnica koje su korisne za bebe, to može ugroziti bebin rast. Kada svojoj bebi uvodite novu čvrstu hranu, probajte jednu po jednu namirnicu i pažljivo pratite bebin probavni sistem. Ovo će vam pomoći da saznate tačno šta je u redu da im date. Ako nakon hranjenja određenom hranom primetite pelenski osip, morate je izbegavati. Svoje dete možete hraniti skrobnom hranom, poput testenine i hleba, u umerenim količinama da biste povećali potrebe za vlaknima i smanjili šanse za dijareju.

Da biste sprečili pelenski osip, osim izbegavanja ove hrane, važno je da održavate dobru higijenu i investirate u mekanu i super upijajuću pelenu koja može brzo da upije vlagu i ne remeti pH guze vaše bebe.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay