Umesto kupovnih čokoladica, hajde da napravimo nešto mlečno, mekano i kremasto za mališane. Hladne čokoladice i poslastice, poznate i kao pingvin čokoladice, postale su baš popularne, a vole ih i odrasli i deca. To malo savršenstvo hladnog belog fila između dva kakao biskvita možete sami da napravite kao domaći kolač - lako se priprema, a ukus je prirodniji i potpuniji.

Ovo će posebno voleti mališani kojima je omiljeni slatkiš klasičan čizkejk. I u ovom kolaču mlečna želatinsta struktura osvaja na prvi zalogaj - slatko osveženje koje vam u zimskim mesecima može čak i zameniti sladoled.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 70g brašna
  • 70g šećera
  • 1 kašika meda
  • 25g kakao praha
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera
  • 1 kašika vode
  • prstohvat soli

Mlečni fil:

  • 350ml mlečne slatke pavlake
  • 180g kondenzovanog mleka
  • 10g instant želatina
  • 1/kašičice vanilinog šećera

Priprema:

13:14
Korak 1

Priprema biskvita

Jaja podeliti na belance i žumanca. Stavite belanca u posebnu posudu. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom, medom, vodom i 1/2 kašičice vanilinog šećera na maksimalnoj brzini. Očistite mutilice, pa u belanca dodajte prstohvat soli i umutite maksimalnom brzinom dok se ne stvori čvrst šam. U ovom trenutku uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

U žumanca dodajte polovinu umućene smese od belanaca. Lagano umešajte belanca ručnom mutilicom, pazeći da ne narušite prozračnost smese. Dodajte prosejano brašno sa kakao prahom i praškom za pecivo. Nežno promešajte. Dodajte preostale belance. Ponovo ih lagano promešajte ručnom mutilicom.

13:18
Korak 2

Pečenje kolača

Pokrijte pleh za pečenje pek papirom i izlijte pripremljeno testo. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 10-12 minuta. Ohladite gotov biskvit, pa ga onda isecite na polovinu po širini, tako da dobijete dva biskvita.

13:19
Korak 3

Napravite mlečni fil

U posebnu posudu prelijte želatin sa 50 ml vode i ostavite da nadođe 10-15 minuta. Želatin prebacite u šerpu i sipajte 60 ml pavlake, zagrevajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se želatin ne rastvori. Uklonite lonac sa vatre. U vruću kremastu želatinsku masu dodajte kondenzovano mleko i promešajte.

Preostalu pavlaku umutite. Postepeno dodajte mešavinu sa želatinom, nastavljajući da mutite. Ako je smesa previše tečna, možete je nakratko staviti u frižider da se zgusne.

13:19
Korak 4

Vreme je da se "pingvin" ohladi

Pleh odgovarajuće veličine obložite prozirnom folijom i stavite polovinu biskvita. Preko kore premazati krem fil. Na vrh stavite drugu polovinu biskvita. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 30-60 minuta. Prilikom serviranja pažljivo uklonite prozirnu foliju, pa možete kolač iseći na parčiće, kao čokoladice. Preporučuje se da ga jedete uvek kad je ohlađen.

BONUS VIDEO:

Lažne ledene kocke  Instagram/pratikyemek.tarifleri

(Yumama/T.A.S.)