Svaki mališan ponekad želi da isproba čuvene maršmelou kolače, koji tako zavodljivo slatko idu uz toplo mleko, čokoladu. Isprobajte recept koji obećava.

Sastojci:

  • 500 g kristal šećera
  • 200 ml vode
  • 120 ml vode za želatin
  • 20 g želatina
  • malo soli
  • 1 ½ kašike ekstrakta vanile
  • 120 g prah šećera
  • 60 g gustina

Priprema:

Stavite šećer i vodu u lonac. Mešati dok se šećer ne rastopi sa vodom. Zagrejte do srednje toplote dok se šećerni sirup ne zgusne. Pokrijte sa poklopcem i spustite toplotu do srednje. Neka sirup kuva 2 minuta. Ne dižite poklopac u ovom trenutku. Nakon 2 minute, uklonite poklopac i proverite da li nema kristala šećera sa strane lonca.

Dok se šećerni sirup kuva, pripremite želatin. Postavite ½ šolje vode u posudu. Dodajte želatin u vodu i pomešajte da biste navlažili želatin. Odložite da se želatin zgusne dok se šećerni sirup kuva (najmanje 10 minuta). Kada šećerni sirup dostigne pravu gustinu, sklonite ga sa toplote i pustite da mehurići nestanu, prohladi se. Dok se mešalica radi na srednjoj brzini, sipajte sirup u želatin, duž zida posude (ovo je sprečava da se želatin raspadne sa vrućim šećerom). Dodajte so, vanilu i povećajte brzinu do srednje. Mutite na srednjeoj brzini 3 - 5 minuta dok se baza maršmeloua ne udvostruči u veličini i postanebela, pahuljasta i glatka. Mutite dodatnih 3-5 minuta na velikoj brzini, omogućavajući masi da naraste. Ne mešajte ako se smesa već ohladi, jer će to stvoriti teške maršmeloue. Pripremite pleh sa pek papirom, špatulu i kašiku. Nauljite spatulu ili kašiku i vadite kolačiće na pek papir. Pomešajte prah šećer i gustin i svaki kolačić prekrijte ovom mešavinom i ostavite da se hlade i suše, najmanje 6 sati. Višak kolačića, koji nisu odmah pojedeni, sačuvajte u ovoj mešavini prah šećera i gustina, u zatvorenoj teglici.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kolač čokoladne šišarke TikTok/_bellabakes