Jesen je vreme ukusne hrane i dobar razlog da skuvate nešto ukusno od sastojaka koje uvek imate kod kuće. Na primer, od krompira. Najjednostavnija opcija je pire. Međutim, umesto da napravite klasičan pire krompir, možete uneti malo raznolikosti i kreirati zabavna jela od krompira koja će zagolicati mađtu i čulo ukusa vašeg mališana.
Korenasto povrće sadrži mnogo vitamina, minerala i retkih aminokiselina. Krompir je bogat vitaminom C i vitaminima B i pozitivno utiče na zdravlje srca i kostiju jer sadrži kalijum, fosfor, cink i silicijum. Ali glavno svojstvo krompira je njegova hranljiva vrednost. On je odličan izvor lako svarljivih, nealergijskih ugljenih hidrata.
Predstavljamo vam 3 zabavna jela od krompira po receptu ruskog kuvara Sergeja Mihejeva:
1. Zeleni pire krompir sa sirom
Sastojci:
- 500 g krompira
- 100g svežeg spanaća
- 50 g mocarele
- So i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte oljušten krompir. Nekoliko minuta pre nego što bude gotovo, dodajte opran spanać. Tako hlorofil u zelenilu neće imati vremena da se razgradi, a zadržaće boju. Ocedite i koristite gnječilicu za pire. Narendajte mocarelu. U vrući pire dodajte sir i dobro mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
2. Krompir punjen pilećim fileom i šampinjonima
Sastojci:
- 1kg krompira
- 50 g maslaa
- 100 g gauda sira
Za punjenje:
- 500 g pilećeg filea
- 300 g šampinjona
- 200 g pavlake za kuvanje
- 30 g belog luka
- Sveže bilje po ukusu
- So
- Biber
- 100g gaude
Priprema:
Umotajte krompire u foliju i pecite u rerni sat vremena na 250 stepeni. Posle sat vremena smanjite temperaturu na 100 stepeni i ostavite krompir još pola sata. Tako će se krompir ravnomerno ispeći.
Dok se krompir kuva, file isecite na sitno i propržite u tiganju zajedno sa seckanim pečurkama i belim lukom. Nekoliko minuta pre nego što je piletina gotova, dodajte pavlaku, sitno seckano začinsko bilje, so i crni biber po ukusu.
Pečeni krompir isecite na pola. Zgnječite pulpu kašikom. U pire dodajte so, puter i krupno rendani sir. Ostavite malo sira za preko. Nanesite fil na polovine krompira. Svaku pospite sirom. Krompir pecite još 10 minuta na 180 stepeni. Poslužite odmah.
3. Pečeni mladi krompir
Sastojci:
- 600g mladog krompira
- 20 ml maslinovog ulja
- 10g belog luka
- Sveže bilje po ukusu
- So
- Biber
Priprema:
Pripremite aromatičnu marinadu: da biste to uradili, iseckajte beli luk i gomilu začinskog bilja. Prelijte beli luk i začinsko bilje maslinovim uljem i ostavite sat vremena.
Krompir dobro operite i kuvajte 20-25 minuta, pa ga stavite u posudu za pečenje. Krompir prelijte aromatičnim uljem i sipajte ga tako da ulje u tankom sloju prekrije svaki krompir.
Zagrejte rernu na 180 stepeni u režimu. Pecite krompir 15 minuta. Poslužite jelo sa pavlakom ili jogurtom.
(Yumama)
BONUS VIDEO:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna