Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAK SADRŽI OVE OPIJATE: Izračunajte koliko maka vi i vaše dete smete da pojedete bez posledica

Da li deca smeju da jedu mak - evo od kog uzrasta i u kojim kolčinama deca mogu da ga koriste! Ograničenja postoje zbog visokog sadržaja opijata!

 da li deca smeju da jedu mak_1419653414.jpg Izvor: Shutterstock

U nekim vrtićima na meniju užina se mogu naći štrudle s makom, pa se pitanje zabrinutih roditelja da li deca uopšte smeju da jedu ovu namirnicu sasvim opravdano, s obzirom na to da je poznato da mak sadrži nekoliko vrsta opijata od kojih su najzastupljeniji morfijum i kadein. Opoid morfijum može izazvati poremećaje disanja i svesti kod dece.

Deci je dozvoljeno da u svojoj ishrani jedu mak samo u ograničenim količinama. Postoji rizik od prekoračenja maksimalne količine morfijuma ako dete konzumira previše ovih crnih zrnaca koja su deci često i primaljiva. Otkrivamo koje su količine maka bezbedne za dete.

EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) preporučuje da dnevna potrošnja maka ne prelazi 10 μg morfijuma/kg telesne težine. Akutna referentna doza (ARfD) je količina supstance koju osoba sme da konzumira po kilogramu telesne težine u toku jednog dana bez rizika. Za odrasle teško da je moguće prekoračiti ovu vrednost sa kolačima i pecivima, međutim deca je mogu prekoračiti. Na primer, ako vaše dete ima 15 kilograma, dozvoljeno mu je da konzumira samo 150 µg morfijuma dnevno. U zavisnosti od količine maka u štrudli, na primer, cela rolna maka sadrži između 50 i 230 µg morfijuma, dok komad kolača od maka ima u proseku od 70 do 90 µg.
Mak se koristi najviše za kolače, a kako sadrže i visoke količine šećera kako bi bio ukusan i ublažio gorčinu maka, već su nezdravi. 

Da li se mak sme jesti dok dojite?
O ovoj temi postoje veoma kontroverzna mišljenja. Mak se često ne preporučuje tokom dojenja jer sadrži pomenuti opijat. Mali komad kolača sa makom naravno da neće imati loš efekat na zdralje bebe, ali sa ovom namirnicom dojilje ne treba da preteruju.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:59
Mesna štrudla sa sirom i šunkom
Izvor: instagram/cookistwow
Izvor: instagram/cookistwow

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica