Leto je, svi jedu sladoled i nemoguće je izbeći znatiželju mališana da i oni probaju tu poslasticu. Sturčnjaci ističu da je najveći problem sladoleda veći sadržaj šećera i to što je previše hladan za malu decu.

S toga, preporuka je da dete pre prve godine ne treba konzumirati ovu poslasticu kao ni sve ostale slatkiše. U prvoj godini ishranu treba bazirati na prirodnim namirnicama i izbegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica.

"U industrijskim sladoledima naći će se aditivi i šećer, zato nije baš najbolji izbor za decu za razliku od domaćih sladoleda. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mleka ili jogurt može biti dobar međuobrok", objašnjavaju nutricionisti.

Važno je napomenuti da se u tom razdoblju namirnice puno brže i lakše kvare, zbog čega je dobro slediti jednostavne uputustva pre nego što bilo šta date detetu: uvek dobro pregledajte namirnicu, kupujte manje količine lako kvarljivih namirnica, pravilno ih skladištite i pripremajte neposredno pre hranjenja.

 (Yumama)