Ako ste na sam pomen deteta u kuhinji prevrnuli očima, zamišljajući svog mališana kako prosipa pirinač i hvata se za vrelu šerpu, znajte da niste jedini. Petina roditelja u Srbiji nikada ne uključuje decu u pripremu hrane, a 40 odsto njih to radi jednom do tri puta nedeljno. Kao razloge zašto to ne čine češće, naveli su strah da će se dete povrediti i to što porodično kuvanje zahteva više vremena i proizvodi više nereda, pokazalo je istraživanje kompanije Nestlé.

Svi navedeni argumenti stoje, ali ne bi trebalo da vas obeshrabre, jer kuhinja je idealan prostor za zajedničke porodične trenutke, a u isto vreme omogućava deci da steknu dragocene životne veštine.

Evo nekoliko razloga zašto treba da ih uključite u ceo proces spremanja hrane, od nabavke do pospremanja, bez obzira na to da li imaju tri ili 13 godina.

Kuhinja je posebna vrsta škole

Učeći da naprave sebi sendvič, a kasnije i neko složenije jelo, vaše dete savladava neophodnu životnu veštinu koja će mu omogućiti da izraste u nezavisnu i odgovornu odraslu osobu. Naučiće i kako da bezbedno koristi nož, mikrotalasnu rernu i druge rekvizite. Osim toga, kuvanje pomaže u razvijanju kognitivnih i motoričkih veština. Svaki nastavnik će vam reći da su recepti sjajan način da se vežbaju oduzimanje i sabiranje, razlomci, nauče merne jedinice i obogati rečnik. Na kraju, uspešno napravljeno jelo stvara snažan osećaj ponosa kod vašeg dečaka ili devojčice i jača im samopouzdanje. Takođe je važno da vam dete pomogne u sređivanju kuhinje, jer će naučiti da nakon zabave treba misliti i na obaveze.

Usvojiće zdrave navike za ceo život

Kuvanje stimuliše kreativnost, ali pre svega podučava pravilnoj ishrani, uz poštovanje obroka i pravilne kombinacije namirnica. Deca koja kuvaju otvorenija su da probaju nove ukuse, a je to sjajan način da svoje izbirljive mališane privolite da probaju hranu koju inače ne bi okusili. Uključivanje dece u pripremu hrane od malih nogu pomaže u formiranju dobrih navika za ceo život. Za vas kao roditelja to je prilika da im objasnite koliko je važno jesti raznovrsnu hranu, zašto je šargarepa dobra za vid i kako im određene vrste ribe pomažu da bolje uče u školi. Dostupno vam je mnogo alata koji kuvanje i planiranje jelovnika pretvaraju u još veću zabavu. ZdravoKlopajmo tanjir možete uvek imati pri ruci da na jednostavan način odredite odgovarajuće količine svake grupe namirnica.

Uz zveckanje šerpi i tanjira stvaraju se vredne uspomene

Kuvanje je porodična aktivnost u kojoj svi članovi uživaju i dobro bi bilo da bar jedan dan u nedelji zajednički spremljena večera postane ritual. Pustite decu da sama odaberu šta bi volela da spremaju – možda izglasaju da nedelja bude „pica veče“. Najvažnije je postepeno uključiti decu i podeliti zadatke prema uzrastu. Mlađa deca mogu da dodaju sastojke i oblikuju testo, dok ona starija mogu da seckaju voće i povrće ili razbijaju jaja. Pohvalite ih za svaki uspeh, a ako jelo ne ispuni očekivanja, diskutujte šta bi sledeći put trebalo dodati za bolji ukus. Ukoliko vam ponestane ideja za recepte, preuzmite besplatno ZdravoKlopajmo kuvar, zbirku recepata u kojoj ćete sigurno pronaći nešto što do sada niste spremali.