Od prvog bebinog dana postanemo zabrinuti da li naše dete jede dovoljno. Uz to, kako smo svesni da je gojaznost kod dece sve češća, plašimo se da ne odemo i u neku skroz drugu krajnost. Tada se postavlja glavno pitanje - koja je to dovoljna količina hrane. 

Kako bi pomogli roditeljima, nutricionisti širom sveta napravili su jedna vodič za roditelje o tome koliko je, u zavisnosti od uzrasta, potrebno da pojede dete, prenosi Parents

Za dete uzrasta od 1 do 3 godine preporučuje se unos 1000-1400 kalorija dnevno

Nakon prve godine, dete malo sporije raste nego do tada, pa se tako i apetit može usporiti. Na svaki detetov kilogram u ovom uzrastu trebalo bi uneti između 70 i 80 kalorija dnevno, prema vodiču američkog Medicinskog instituta.

Kako da znate da ste uneli dovoljno kalorija?

- Verujte detetovim instinktima.

Prirodno je da je apetit dvogodišnjaka promenljiv iz dana u dan. Mnogi roditelji su ipak priznali da teraju decu da jedu više, daju im nagrade i potkupljuju ih za nekoliko zalogaja više. Morate verovati detetu kada se skloni od tanjira i kaže da je dovoljno jelo. U suprotnom, dete će uskoro početi da jede i kada nije gladno, što će vas odvesti u skroz drugačiju krajnost - gojaznost.Mnoge studije pokazale su kako su gojazna deca potpuno izgubila osećaj za glad i sitost. U redu je ako dete prekine igru i uzme neki zalogaj povrća, voća, sira, žitarica, ali neprestano serviranje previše hrane na stolu i preterano uzimanje svega postaće detetova navika. 

- Držite se rasporeda.

Služite obroke i užine u razmaku od tri sata. Na ovaj način se 'normalizuje' osećaj gladi. Dete koje neprestano nešto gricka neće osećati glad.

- Nemojte podmićivati dete.

Da, jasno je da je ostalo svega par zalogaja mesa ili povrća u tanjiru, ali vi na taj način terate dete da pojede više nego što želi i što mu je potrebno. Tako ćete dete odvesti na stazu prejedanja. Pored toga, šaljete i pogrešnu poruku o hrani. "Ako dete smatra povrće kao neku hranu koja prosto mora da se pojede jer je zdrava, ono nikad neće zaista zavoleti to da jede", ističe doktorka Dina Rouz.

Predlog jednostavnog dnevnog jelovnika za mališane

U ovom uzrastu, dete bi trebalo da popije maksimalno dve čaše mleka dnevno. Najbolje bi bilo da pređete na vodu ako je još uvek žedno. Američka akademija pedijatara predlaže da se mleko sa smanjenim procentom masti ne daje detetu pre druge godine, osim ukoliko je to doktor preporučio. Voda i sto posto ceđeni sok se preporučuju za vreme užine. 

Doručak

- Žitarice i pola iseckane banane

Ručak

- Pasulj sa mesom

Večera

- Grilovana piletina, pečeni slatki krompir i malo kuvanog brokolija

Užine

- Pola šolje jogurta sa voćem, iseckane jabuke, iseckan sir na kockice

Zapratite nas i na Instagramu!