Sa manjom decom vrlo lako možete kontrolisati šta jedu i koliko. Od četvrte godine ona već 40 posto svoih obroka jedu bez vašeg nadzora, u vrtiću, sa bakama i dekama i slično.

"Uvek se držite malih porcija užine, a pojačajte količinu hrane za glavni obrok", predlaže doktorka Sara Kriger za Parents.

Deca uzrasta od 4 do 6 godina bi trebalo da unesu 1200 - 1800 kalorija dnevno

Kako biti siguran da dete dobija onoliko hrane koliko mu je potrebno?

- Obratite pažnju na količinu spremljene htane

Mnogo dece ovog uzrasta sporo jede i na kraju se ručak završi bacanjem hrane, zato nemojte biti sigurni da će mališani pojesti sve spremljeno, naročito u vrtiću ili predškolskoj ustanovi. Prilagodite količinu hrane, naročito za obroke kada jedu sa vama.

- Pazite na emocionalno prejedanje

Ukoliko vaše dete neprestano traži grickalice, moguće je da jede iz dosade, ili čak jer je anksiozno. Napravite skalu gladi - 0 je totalno prazan stomak, 5 je izmedju, a 10 je sito dete. Ukoliko odredi 5, a traži hranu, vrlo je verovatno da su razlozi potrebe za hranom emotivne prirode, ističe Suzan M za Parents. Deca su dovoljno velika da razumeju emocije, zato im se obratite pitanjima: Da li si ljut? Da li si zabrinut? Nakon toga im pomozite da reši problem, uz distanciranje od hrane.

- Pustite da samo odabere količinu hrane.

Dozvolite detetu da samo postavlja hranu - bez ikakvg pritiska. Dete će samo vrlo verovatno odabrati pravu količinu hrane. Mnogi roditelji detetu daju porciju kao za odrasle, pa se deca naviknu na previše hrane.

Predlog dnevnog jelovnika za decu uzrasta od 4 do 6 godina

Ukoliko je dete žedno, voda će vam uvek bti najbolji saveznik. Detetu možete davati i 100 posto ceđeni sok. Jedna čaša soka dnevno je dovoljna, nemojte im davati više od toga.

Doručak

- kriška hleba od celog zrna sa kikiriki puterom

- pola šolje voćne salate

Ručak

- Sendvič sa ćuretinom i sirom sa hlebom od celog zrna

- Iseckana paprika 

- Pola šolje iseckanih jagoda

Večera

- riba

- malo kuvanog pirinča

Užine

- Malo humusa i malu sveže šargarepe

- Suvo grožđe

Zapratite nas i na Instagramu!