Čorbice su ukusne, jednostavne za spremanje i, što je najvažnije, izuzetno zdrave i dobre za pravilan razvoj mališana. Zato vam donosimo odlične recepte za čorbe koje morate spremiti svojoj dečici:

1. Čorba od meda i šargarepe

Potrebno je:

Maslac

2 manja praziluka ili mladog luka

3 veće šargarepe

2 kašičice meda

Lovorov list

Kocka za supu od povrća

Jogurt (ukoliko želite)

Priprema:

1. Otopite maslac u tiganju, pa dodajte luk i ostavite ga dok ne omekša.

2. Dodajte šargarepe, med i lovorov list i dinstajte oko četiri minuta

3. Dodajte kocku od povrća i ostavite dok ne proključa. Kuvajte još 30 minuta.

4. Na kraju dodajte malo jogurta i servirajte.

2. Čorba od povrća i piletine

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Pileće belo meso

1 litar vode

Iseckane šargarepe

Iseckan cni luk

Jedan lovorov list

Celer iseckan na kockice

Paškanat iseckan na kockice

2 krompira iseckana na kockice

1 tikvica iseckana na kockice

Soja sos

Priprema:

1. Stavite piletinu, šargarepu, luk i lovorov list u šerpu, dodajte vodu i sačekajte da provri.

2. Kada voda provri, poklopite i ostavite još 20 minuta na umerenijoj temperaturi.

3. Proverite da li je piletina mekana. Ako ste sigurni da je u redu, izvadite je i stavite sa strane.

4. U šerpu potom dodajte celer, krompir, tikvicu i paškanat i sačekajte da voda provri, pa potom smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još pola sata. 

5. Malo zgnječite piletinu i dodajte je u supu.

6. Na kraju ukrasite soja sosom i poslužite.

3. Čorba od kukuruza šećerca i jaja

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Maslinovo ulje

Pasirani beli luk

Iseckani crni luk

Krompir isečen na kockice

Pileća kocka za supu

Šećerac

So

Biber

Jaje

Rendani sir

Priprema:

1. Zagrejte ulje u dubljem tiganju. Kratko prodinstajte beli luk i krompir.

2. Dodajte pileću kocku i kukuruz i sačekajte da provri. Pokrijte i ostavite da se krčka još 30 minuta. 

3. Sklonite sa ringle i izgnječite sastojke u pire.

4. Dodajte začine, razbijeno jaje, vratite tiganj na šporet i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi.

5. Na kraju dodajte rendani sir i poslužite.

Čorba od sočiva

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

1 šolja sočiva po vašem izboru

Iseckano miksovano povrće

Dva krompira

1 iseckani crni luk

Maslinovo ulje

Bujon

Crveni pesto

Biber

Priprema:

1. Zagrejte ulje na tiganju i izdinstajte luk

2. Dodajte sočivo, pesto, krompire i bujon i kuvajte nekoliko minuta.

3. Dodajte povrće i sačekajte da provri.

4. Prekrijte i ostavite da se krčka oko 40 minuta.

5. Izmiksajte kada se smesa ohladi.

6. Začinite i poslužite.

5. Čorba od karfiola i sira

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Glavica karfiola (iseckana na cvetiće, otprilike šest šolja)

Maslac

Iseckani crni luk

Krompir iseckan na kockice

Kocka za supu od povrća

Mleko

Tvrdi, rendani sir

Priprema:

Istopite maslac na tiganju, dodajte luk i kuvajte dok se ne izdinsta.

Dodajte karfiol, krompir, kocku od povrća, mleko i sir.

Sačekajte da provri, a potom smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još 30 minuta.

Kada se ohladi, izblendajte mikserom kako biste dobili kremastu smesu.

Na kraju možete dodati još malo mleka.