Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Najbolja metoda za saniranje sportskih povreda

Jedna od najboljih metoda ukoliko dođe do povreda, posebno onih koje se javljaju u sportu, je RICE metoda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

RICE metoda primenjuje se kod povreda poput uganuća, nagnječenja i svežih podliva. Podrazumeva odmor (Rest), hlađenje (Ice), kompresiju ili pritisak (Compression) i podizanje povređenog ekstremiteta u viši položaj u odnosu na telo (Elevation).

Po nastanku povrede potrebno je odmah prestati sa fizičkom aktivnošću, da ne bi došlo do još veće povrede. Led odmah treba staviti, ali ne duže od petnaestak minuta. Led smanjuje bolove i upalu te ograničava stvaranje otoka, ali ga uvek treba primenjivati preko sloja suve tkanine (gaze ili peškira), da ne bi došlo do oštećenja kože. 

Nakon hlađenja povređeno mesto treba obmotati elastičnim zavojem, jer se tako smanjuje otok i ubrzava oporavak. Povređeni ekstremitet treba barem nekoliko sati da bude podignut u povišenom položaju, što doprinosi smanjenju otoka. 

Povezane vesti

Kreme koje hlade i obloge mogu se primenjivati nakon primene RICE metode. Kod većih, izrazito bolnih otoka, potrebno je zatražiti pomoć lekara, pošto se možda radi o naprsloj ili polomljenoj kosti. 

Manje posekotine treba isprati fiziološkim rastvorom, staviti sterilnu gazu i zavoj, i vazelinsku gazu jer se ne lepi na ranu. Plitke rane očistite i previjte, dok kod dubljih lekar mora odlučiti da li je potrebno ušivanje. 

Povezane vesti

Ukoliko dođe do slučajnog zasecanja prsta nožem, ili odsecanja njegovog dela, potrebno je da povređena osoba bude smirena. Ako je deo prsta amputiran, prioritet je pobrinuti se za povređenog. Tkaninom treba pritisnuti ranu, pa podignuti ruku iznad visine srca. 

Prst zamotati u tkaninu, stavitu u plastičnu kesicu i na vrećicu sa ledom. Led ne sme da dođe u direktan kontakt sa amputiranim delom da ne bi nastala promrzlina.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica