Svaki dan spremati zdravo i raznovrsno je pravi izazov za majke. Zato vam nudimo ideje za zdrave obroke prilagođene dečijim zahtevima...

Pire koji nije od krompira

Deca vole pire, a mamama je na pire prva asocijacija - krompir. Međutim, iznenadićete se kada shvatite koliko i neke druge namirnice mogu biti ukusne kada od njih napravote pire.

Probajte pire od karfiola - skuvate glavicu na uobičajen način, ocedite, dodate so i maslac, mleko i izmiksate štapnim mikserom. Nekima je čak i ukusniji od krompira.

Ako imate bebu, ovo je izvrsna kombinacija za kašicu. Na isti način možete pripremiti i pire od brokolija, a od obe namirnice možete napraviti i krokete.

U pire dodate jaje i brašno (za zdraviju verziju dodajte raženo ili speltino),uvaljajte u prezlu i kratko pecite u dubljem ulju (zdravija verzija je kokosovo ulje). 

Pileći medaljoni

Ako se pravilno pripreme, ne moraju da budu sinonim za brzu hranu. Odaberite lep komad pilećeg ili ćurećeg filea, uvaljajte u brašno po izboru, jaja i susam. Ako ne želite da skroz zamenite prezlu isprobajte ih u kombinaciji sa susamom.

Možete da ih pržite unekom od zdravih ulja kojeg vam neće biti potrebno mnogo ako meso isečete tanko.

Mafini sa kremom

Da li znate da zdrav krem možete da napravite od samo četiri sastojaka?

Potrebno vam je:

– 156 g lešnika

– 4 kašike kakao praha

– 4 kašike kokosovog ulja

– 4 kašike meda

Lešnike potopite pola sata, lagano prepecite, oljuštite, a potom sve sastojke stavite u blender dok ne dobijete kompaktnu smesu. Mafine napravite na uobičajen način.

Palačinke od samo tri sastojka

Potrebna vam je banana, dva jaja i malo kokosovih mrvica. Stavite sve u blender dok se smesa ne ujednači i pecite kratko na maslacu ili na malo ulja.

Neka nova pica

Zaboravite na klasično testo za picu. Isprobajte podlogu za picu od karfiola, testo sa integralnim brašnom ili još bolje - testo tikvica!

Prepecite kolutiće tikvice na gril ili običnom tiganju, dodajte sir, šunku, malo sosa od paradajza i origana i stavite da se peče u rerni na najjaču temperaturu tek toliko da se sir otopi.