U istraživanju je učestvovalo 61 dete uzrasta 4-6 godina i njihovi roditelji. Tokom dve posete laboratoriji u kojoj je sprovođeno istraživanje, zadatak dece bio je da probaju i ocene ukus razne hrane, a nakon toga im je omogućena neograničena konzumacija isprobane hrane bez uplitanja odraslih. Ponuđena im je bila visoko kalorična hrana, poput pilećih medaljona i keksa s čokoladom, ali i nisko kalorična hrana, kao što su brokoli i grožđe.
Pogledajte i Ishrana dece uzrasta tri do pet godina
Za to vreme, roditelji su, odvojeni od dece, ispunjavali upitnike o raznim temama – o prehrambenim navikama dece, ponudi i pripremi hrane u kući ali i ekonomskom stanju porodice.
Pogledajte i 10 načina da naučite bebu da se hrani zdravo
Glavno zapažanje istraživanja bila je negativna povezanost vremena kog roditelji provedu pripremajući hranu i energetske gustine hrane (energetske vrednosti po gramu hrane) koju je dete konzumiralo. Drugim rečima, deca roditelja koji su provodili više vremena pripremajući obroke odabirala su hranu niže energetske gustine (poželjniji izbor) od dece roditelja koji su ulagali manje vremena za pripremu jela, čak i kada nisu bili pod roditeljskim nadzorom.
Rezultati, dakle, pokazuju da kvalitetna priprema hrane u kući može uticati na dečji pravilan izbor hrane i kada jedu izvan kuće. Ova povezanost bila je nezavisna od porodičnih primanja i ukupnom vremenu kog roditelji provedu kod kuće.
Izvor: Biologija.com.hr
*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.