Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sojino mleko u ishrani dece

Osim što nema isti ukus kao kravlje, sojino mleko sadrži i veoma različite nutrijente. Da li i kada se ono preporučuje u ishrani dece, saznajte u tekstu koji sledi

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sva mleka od soje nisu ista, već se razlikuju u zavisnosti od sorte i kvaliteta zrna - na primer, od njegove starosti, kvaliteta zemljišta gde je gajeno, načina skladištenja. Pojedini enzimi u soji proizvode isparljive sastojke, koji mogu da imaju neprijatan miris, što umanjuje njen kvalitet. Duže skladištenje izaziva promenu boje. Postoji i razlika u kvalitetu proteina i masti, minerala i isparljivih materija. Ukupna količina isparljivih materija je u direktnoj vezi sa aktivnošću enzima lipokigenaze.

Po čemu se razlikuju sojino i kravlje mleko?

I sojino i kravlje mleko su bogat izvor proteina. Kravlje ih sadrži nešto više - šest grama po šolji, u odnosu na sojino mleko - četiri grama,

Primarna korist od sojinog mleka je što ne sadrži  laktozu, prirodni šećer koji je prisutan u kravljem mleku

ali oni po svojoj strukturi nisu isti. Biološka vrednost sojinih proteina je za oko 20 odsto niža od proteina kravljeg mleka. Sojino mleko je siromašnije kalcijumom, a njegova apsorpcija je jedva 75 odsto u odnosu na kravlje mleko, jer je kalcijum u njemu vezan za nerastvorno vlakno iz pulpe mahunarke. Zbog toga mnogi proizvođači sojinom mleku dodaju kalcijum karbonat, koji je svarljiviji i doprinosi boljoj apsorpciji kalcijuma. Kravlje mleko je prirodno bogat izvor tog minerala, ali sadrži zanemarljive količine vitamina D.

Sojino mleko ne sadrži u izvornom obliku ni kalcijum, niti vitamin D. Šta više, visok nivo fitinske kiseline kod soje smanjuje apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, bakra, gvožđa i cinka. Pošto je sojino mleko biljnog porekla, ne sadrži nimalo vitamina B12, koji se nalazi isključivo u životinjskim izvorima, uključujući  kravlje mleko. Zato, ako koristite sojino mleko u zamenu za kravlje, uzmite ono koje je obogaćeno. Kravlje mleko, inače, ima dvostruko više masti, naročito zasićenih.

Da li se sojino mleko preporučuje deci koja imaju alergiju na kravlje mleko?

Kod oko tri odsto odojčadi se u prvim mesecima razvije alergija na proteine kravljeg mleka, koja se u najvećem broju slučajeva prevazilazi do kraja druge godine života. Međutim, oko 15 odsto takve odojčadi ima ukrštenu reaktivnost između proteina kravljeg mleka i sojinih proteina - što znači da, ako su bebe alergične na kravlje, biće i na sojino mleko. Zato im je bolje dati formulu od hidrolizovanog kravljeg mleka, u kojem su proteini delimično razgrađeni, zbog čega će izostati imuni odgovor.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica