Većina ljudi jede hranu koja ima visok nivo kiselosti, što za posledicu ima stvaranje kisele sredine u organizmu U tom stanju, organizam «pozajmljuje» minerale: kalcijum, kalijum i magnezijum iz vitalnih organa i kostiju, kako bi neutralisao kiselinu. Ako se višak kiseline ne uklanja - dolazi do autointoksikacije organizma, sa posledičnim nakupljanjem slobodnih radikala, slabljenjem imunog sistema, hroničnog umora, brojnih zapaljenskih procesa, kandidijaze…

Zvezda je vitamin K

Konzumiranje zelenog povrća pomaže uspostavljanje pH ravnoteže, u smislu postizanja optimalne neutralne sredine. Zvezda među vitaminima kojih ima u zelenom povrću je vitamin K, jer jedna šolja kuvanog zeleniša obezbeđuje devetostruku minimalnu dnevnu količinu ovog vitamina. Osim što pomaže stvaranje krvnih ćelija, vitamin K štiti kosti od osteoporoze i prevenira pojavu dijabetesa. Ključni je regulator zapaljenskih procesa i štiti od

Konzumiranje zelenog povrća pomaže uspostavljanje pH ravnoteže u organizmu jer se postiže optimalna neutralna sredina

upala, naročito od artritisa.

Mala kalorijska vrednost

Svo zeleno povrće ima malu kalorijsku vrednost: na 100 grama - od 25 do 40 kilokalorija (kcal). Njegovim konzumiranjem (sirovog ili kuvanog povrća) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane i do 30 odsto - zbog sadržaja vlakana, koja na duže vreme daju osećaj sitosti. Zeleno povrće dodatno stimuliše enzime koji učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata i

Važnost magnezijuma Magnezijum iz zelenog povrća u telu ima nekoliko važnih uloga. On učestvuje u izgradnji proteina, oslobađa energiju iz mišića, pomaže izgradnju kostiju, reguliše telesnu temperaturu. Deficit magnezijuma je povezan sa alergijama, astmom, poremećajem pažnje, uznemirenošću, srčanim bolestima, grčevima u mišićima.

proteina.

Bogat izvor minerala

Zeleno povrće je bogat izvor minerala - uključujući gvožđe, kalcijum, kalijum i magnezijum, kao i vitamina - C, E, K i većinu vitamina B grupe. Obezbeđuje i obilje fitonutrijenata koji štite ćelije od oštećenja i oči od degenerativnih promena. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u zelenom povrću, važne su za funkcionisanje mozga.

Slavni predstavnici

Slavni predstavnici zelenog povrća su:

brokoli- među kupusastim povrćem

spanać - među lisnatim povrćem

grašak - među mahunarkama.

Prim. dr Jasminka Komnenović