Eksperimentišite, a u te «kreativne» varijante unesite više zdravih nutrijenata. Važno je da se uspostavi ravnoteža između zdrave hrane koju mališani jedu svakodnevno i takozvane „povremene hrane". Međutim, važno je i da deca nauče da je uživanje u dobroj hrani važan deo života.

Zdrav obrok mora da sadrži proteine - da bi dete raslo, kompleksne ugljene hidrate - da bi se energija sporo oslobađala, kalcijum - za rast zdravih kostiju i zuba, povrće i voće - zbog vitamina i minerala.

Proteini - napravite sendvič čiji su sastojci piletina, jaja, šunka, tunjevina, sir.

Ugljeni hidrati - složeni ugljeni hidrati sporo oslobađaju kalorije i time održavaju nivo energije. Nasuprot njima, prosti ugljeni hidrati iz belog hleba i kolača obezbeđuju samo kratkotrajnu energiju. Zato za sendviče koristite integralni hleb.

Kalcijum - stavite u sendvič sir, pavlaku... Poslužite uz jogurt, frape, milkšejk...

Četiri grupe namirnica

Sendvič bi trebalo da sadrži četiri grupe namirnica: žitarice, povrće, mlečne proizvode i meso ili njihove zamene. Na primer: pogačica, parče mesa, sir, mleko, zelena salata.     

Ideje za sendvič

* sir, zelena salata * sir, turšija* ementaler, kiseli krastavac * sremski sir, vlašac * kuvano jaje, zelena salata * kuvano jaje, kiseli krastavac, mirođija * omlet, paradajz * piletina, majonez, celer * tunjevina, kuvano jaje, zelene maslinke, zelena salata * tunjevina, sitno seckani kupus * slanina, sir, zelena salata * mladi sir, paradajz * slanina, kiseli krastavac, senf

- Osnova većine sendviča su mesni proizvodi: mršavo meso, pečena piletina, ostaci pečenog mesa, konzervisana tunjevina ili losos, uz dodatak kuvanog jajeta.

- Sendvič sa tunjevinom zadovoljava skoro kompletne potrebe deteta za vitaminom B12, a takođe je odličan izvor niacina (vitamin B3) i magnezijuma, kao i esencijalnih masnih kiselina. Primer: tunjevina, majonez, crni luk.

- Ćuretina je bogata nutrijentima koji obezbeđuju energiju, jake kosti i zdrav imuni sistem. Kada kupujete ćureće prerađevine, odaberite one sa manjim postotkom masti i soli. Primer: pogačica od kukuruznog brašna sa krem sirom i ćurećim prsima.

Različite kombinacije

- Salama, mortadela i dimljena ćuretina su suviše procesirane, odnosno sadrže dosta nitrata pa su mnogo slane, a mogu da budu i masne, pa ih zbog toga treba konzumirati povremeno.

- Drugi tip sendviča je sa povrćem, sirom...

- Sir ementaler kombinujte sa žutom ili crvenom paprikom, zelenom  salatom...

- Koristite razne vrste hlebova. Umesto najčešće korišćenog - belog hleba, probajte razne vrste integralnih hlebova, različitih oblika.

Sendvič za užinu

- sir, sezonsko povrće (sveže ili iz turšije), voće, voda - hamburger slanina, paradajz, senf, voćka, voda - tunjevina, voćka, voda - pileća prsa, zelena salata, voće, voda - mršavo meso, rendana šargarepa, paradajz, voda - jaje, zelena salata

- Aranžirajte neobične kombinacije: kukuruzne pogačice ili ražani hleb sa slaninom i sirom, hleb baget napunjen salatom od tunjevine, pogačice sa ćuretinom i ementalerom...

- Ako je sendvič deo doručka, dobro je da se jede uz jogurt, mleko...

- Ako je sendvič deo ručka - dodajte obroku supu, salatu, malu bananu, kivi, malo suvog grožđa...

Neiscrpne mogućnosti

- Pospite parmezan preko pečene ćuretine ili ćuftica, ili kuvanih jaja.

- Ostatke od pečene piletine ili ćuretine kombinujte sa crvenom ili zelenom paprikom i pavlakom.

 - Iseckani crni luk, šargarepu, celer i zelenu papriku dodajte tunjevini, kao i malo «lajt» majoneza - da biste promenili ukus sendviču.

- Tople sendviče sa sirom servirajte sa salatom od rendane šargarepe.

- Sendviče bi trebalo jesti neposredno pošto su napravljeni, ili ih držati u frižideru.

RECEPTI

Sendvič sa slaninom, jajetom i paradajzom

Potrebno je:

- četiri parčeta integralnog hleba

- četiri kašike krem sira

- pola šolje iseckane hamburger slanine

- dva tvrdo kuvana jajeta

- paradajz isečen na kolutove

- struk mladog luka

- kašika senfa

Priprema: Namazati hleb krem sirom, pa po želji poređati ostale sastojke.

Sendvič sa ćurećim prsima

Potrebno je:

- četiri parčeta ražanog hleba

- dve kašike putera

- dve kašike jogurta

- četiri parčeta ćurećih prsa

- dve trećine šolje rendanog, oceđenog crvenog kupusa

- so

Priprema: Pomešati puter i jogurt, pa tom smesom premazati hleb. Preko toga poređati ćureća prsa, a odozgo staviti kupus koji je malo posoljen.

Sendvič sa dimljenim lososom

Potrebno je:

- pogačica presečena na pola, tostirana

- kašika krem sira

- trideset grama dimljenog lososa

- paradajz

- manji crveni luk, iseckan

Priprema: Premazati tostiranu stranu pogačice krem sirom, poređati  parčiće lososa, paradajza i luka, pa prekriti drugom polovinom pogačice.

Sendvič sa krastavcem

Potrebno je:

- dva parčeta integralnog hleba

- dve kašičice butera

- krastavac isečen na kolutove

- dve kašike iseckanog crnog luka

- malo sveže mirođije

- kašičica sirćeta

- malo soli

- malo belog bibera

Priprema: Posoliti krastavac i ostaviti na tanjiru da se ocedi.

Hleb namazati buterom, pa poređati krastavac, posuti mirođijom i biberom.

Sendvič sa četiri vrste sira

Potrebno je:

- zemička

- četvrtina šolje rikota sira (vrsta italijanskog sira: mlad, neslan, nemastan, kremast)

- dve kašičice mocarele

- dve kašičice rendanog ementalera

- dve kašičice parmezana

- osmina kašičice suvog bosiljka

- prstohvat suvog origana

- malo crnog bibera

Priprema: Zagrejati rernu na 175 stepeni. U činiji pomešati sir i začine. Rikota sir može da se zameni nekim sličnim sirom. Prepoloviti zemičku, pa na jedno parče staviti pripremljenu smesu, a odozgo pokriti drugom polovinom zemičke. Staviti u aluminijumsku foliju i peći deset minuta.

Ukusan topli sendvič

Potrebno je:

- zemička

- pola šolje rendanog kačkavalja

- dva tvrdo kuvana jajeta

- kašika zelene paprike

- kašika sitno seckanog luka

- kašika kiselih krastavčića 

- kašika zelenih maslinki

- dve kašike «lajt» majoneza

Priprema: Prepoloviti zemičku. Staviti navedene sastojke, pa zemičku uviti u alu foliju. Peći na 175 stepeni deset minuta.

Sendvič sa bananom i indijskim orahom

Potrebno je: 

- crni hleb

- banana

- narandža

- četvrtina šolje grejpa

- polovina šolje isitnjenog indijskog oraha

Priprema: Navedene sastojke staviti na parčiće hleba.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista