Eksperimentišite, a u te «kreativne» varijante unesite više zdravih nutrijenata. Važno je da se uspostavi ravnoteža između zdrave hrane koju mališani jedu svakodnevno i takozvane „povremene hrane". Međutim, važno je i da deca nauče da je uživanje u dobroj hrani važan deo života.
Zdrav obrok mora da sadrži proteine - da bi dete raslo, kompleksne ugljene hidrate - da bi se energija sporo oslobađala, kalcijum - za rast zdravih kostiju i zuba, povrće i voće - zbog vitamina i minerala.
Proteini - napravite sendvič čiji su sastojci piletina, jaja, šunka, tunjevina, sir.
Ugljeni hidrati - složeni ugljeni hidrati sporo oslobađaju kalorije i time održavaju nivo energije. Nasuprot njima, prosti ugljeni hidrati iz belog hleba i kolača obezbeđuju samo kratkotrajnu energiju. Zato za sendviče koristite integralni hleb.
Kalcijum - stavite u sendvič sir, pavlaku... Poslužite uz jogurt, frape, milkšejk...
Četiri grupe namirnica
Sendvič bi trebalo da sadrži četiri grupe namirnica: žitarice, povrće, mlečne proizvode i meso ili njihove zamene. Na primer: pogačica, parče mesa, sir, mleko, zelena salata.
- Osnova većine sendviča su mesni proizvodi: mršavo meso, pečena piletina, ostaci pečenog mesa, konzervisana tunjevina ili losos, uz dodatak kuvanog jajeta.
- Sendvič sa tunjevinom zadovoljava skoro kompletne potrebe deteta za vitaminom B12, a takođe je odličan izvor niacina (vitamin B3) i magnezijuma, kao i esencijalnih masnih kiselina. Primer: tunjevina, majonez, crni luk.
- Ćuretina je bogata nutrijentima koji obezbeđuju energiju, jake kosti i zdrav imuni sistem. Kada kupujete ćureće prerađevine, odaberite one sa manjim postotkom masti i soli. Primer: pogačica od kukuruznog brašna sa krem sirom i ćurećim prsima.
Različite kombinacije
- Salama, mortadela i dimljena ćuretina su suviše procesirane, odnosno sadrže dosta nitrata pa su mnogo slane, a mogu da budu i masne, pa ih zbog toga treba konzumirati povremeno.
- Drugi tip sendviča je sa povrćem, sirom...
- Sir ementaler kombinujte sa žutom ili crvenom paprikom, zelenom salatom...
- Koristite razne vrste hlebova. Umesto najčešće korišćenog - belog hleba, probajte razne vrste integralnih hlebova, različitih oblika.
- Aranžirajte neobične kombinacije: kukuruzne pogačice ili ražani hleb sa slaninom i sirom, hleb baget napunjen salatom od tunjevine, pogačice sa ćuretinom i ementalerom...
- Ako je sendvič deo doručka, dobro je da se jede uz jogurt, mleko...
- Ako je sendvič deo ručka - dodajte obroku supu, salatu, malu bananu, kivi, malo suvog grožđa...
Neiscrpne mogućnosti
- Pospite parmezan preko pečene ćuretine ili ćuftica, ili kuvanih jaja.
- Ostatke od pečene piletine ili ćuretine kombinujte sa crvenom ili zelenom paprikom i pavlakom.
- Iseckani crni luk, šargarepu, celer i zelenu papriku dodajte tunjevini, kao i malo «lajt» majoneza - da biste promenili ukus sendviču.
- Tople sendviče sa sirom servirajte sa salatom od rendane šargarepe.
- Sendviče bi trebalo jesti neposredno pošto su napravljeni, ili ih držati u frižideru.
RECEPTI
Sendvič sa slaninom, jajetom i paradajzom
Potrebno je:
- četiri parčeta integralnog hleba
- četiri kašike krem sira
- pola šolje iseckane hamburger slanine
- dva tvrdo kuvana jajeta
- paradajz isečen na kolutove
- struk mladog luka
- kašika senfa
Priprema: Namazati hleb krem sirom, pa po želji poređati ostale sastojke.
Sendvič sa ćurećim prsima
Potrebno je:
- četiri parčeta ražanog hleba
- dve kašike putera
- dve kašike jogurta
- četiri parčeta ćurećih prsa
- dve trećine šolje rendanog, oceđenog crvenog kupusa
- so
Priprema: Pomešati puter i jogurt, pa tom smesom premazati hleb. Preko toga poređati ćureća prsa, a odozgo staviti kupus koji je malo posoljen.
Sendvič sa dimljenim lososom
Potrebno je:
- pogačica presečena na pola, tostirana
- kašika krem sira
- trideset grama dimljenog lososa
- paradajz
- manji crveni luk, iseckan
Priprema: Premazati tostiranu stranu pogačice krem sirom, poređati parčiće lososa, paradajza i luka, pa prekriti drugom polovinom pogačice.
Sendvič sa krastavcem
Potrebno je:
- dva parčeta integralnog hleba
- dve kašičice butera
- krastavac isečen na kolutove
- dve kašike iseckanog crnog luka
- malo sveže mirođije
- kašičica sirćeta
- malo soli
- malo belog bibera
Priprema: Posoliti krastavac i ostaviti na tanjiru da se ocedi.
Hleb namazati buterom, pa poređati krastavac, posuti mirođijom i biberom.
Sendvič sa četiri vrste sira
Potrebno je:
- zemička
- četvrtina šolje rikota sira (vrsta italijanskog sira: mlad, neslan, nemastan, kremast)
- dve kašičice mocarele
- dve kašičice rendanog ementalera
- dve kašičice parmezana
- osmina kašičice suvog bosiljka
- prstohvat suvog origana
- malo crnog bibera
Priprema: Zagrejati rernu na 175 stepeni. U činiji pomešati sir i začine. Rikota sir može da se zameni nekim sličnim sirom. Prepoloviti zemičku, pa na jedno parče staviti pripremljenu smesu, a odozgo pokriti drugom polovinom zemičke. Staviti u aluminijumsku foliju i peći deset minuta.
Ukusan topli sendvič
Potrebno je:
- zemička
- pola šolje rendanog kačkavalja
- dva tvrdo kuvana jajeta
- kašika zelene paprike
- kašika sitno seckanog luka
- kašika kiselih krastavčića
- kašika zelenih maslinki
- dve kašike «lajt» majoneza
Priprema: Prepoloviti zemičku. Staviti navedene sastojke, pa zemičku uviti u alu foliju. Peći na 175 stepeni deset minuta.
Sendvič sa bananom i indijskim orahom
Potrebno je:
- crni hleb
- banana
- narandža
- četvrtina šolje grejpa
- polovina šolje isitnjenog indijskog oraha
Priprema: Navedene sastojke staviti na parčiće hleba.
Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista