Teško ćete odbiti svoje dete kada zatraži još jedan, ko zna koji po redu, sladoled. Izbor je ogroman, od voćnih do čokoladnih, od tzv. "vodenih" do mlečnih, na štapiću ili u kornetu, domaći ili fabrički proizvedeni. Ipak, vrsta i količina sladoleda treba da zavise od konstitucije deteta i njegove aktivnosti.

Gojaznoj deci sladoled ne treba davati svakodnevno, već svakog drugog ili trećeg dana, a živahno i aktivno dete, normalno uhranjeno može da pojede i jedan dnevno. Dobar je sladoled od jogurta sa svežim voćem i minimalnim dodatkom šećera.

Sladoled treba jesti polako, dete ne bi trebalo da ga guta, jer na taj način dolazi do nagle promene temperature u želucu što može da izazove akutni gastritis ili proliv.

I u stomatološkim krugovima sladoled više nije na optuženičkoj klupi. Naime, da bi se karijes razvijao neophodno je da se hrana bogata šećerima što duže zadržava na površini zuba. Pljuvačka lako ispira sladoled, tako da on manje izaziva karijes nego jabuka, običan hleb, ili lepljiva bombona, na primer. Naravno, to podrazumeva da se ne unosi neprekidno, jer u suprotnom ima nepovoljno dejstvo kao i sokovi.

Ne bacajte štapiće od sladoleda

Koliko god vam se "dizala kosa" od pogleda na sladoled koji curi po štapiću, prstima i odeći vaših mališana, toliko oni uživaju u tome. A posle hladnog osveženja ostaje štapić od koga se može napraviti zanimljiva igračka.

Potreban materijal: Svaki štapić prvo operite i dobro osušite. Nabavite šarene krpice, raznobojnu vunicu, flomastere, kolaž papir, lepak.

Postupak: Štapićima nacrtajte oči, obrve, trepavice, nos, usta. Pustite dete da to radi bez obzira na uzrast, jer i ono treba da se zabavi! Vunicu (ili kolaž papir) zalepite kao kosu. Negde na sredini zalepite suknjicu ili pantalonice  iskrojene od tkanine  ili kolaž papira. Pustite mašti na volju.

Većoj deci lutkice mogu da posluže kao obeleživači (markeri) za knjige (dobar način da ih privolite da čitaju preko raspusta!).

Sladoled od mandarina

Potrebni sastojci:

- 600 ml proceđenog soka od mandarine

- 120 g šećera

- 150 ml pavlake

- 150 ml mleka

- jedan limun

- 10 g jestivog skroba

Priprema

Sve sastojke dobro umutiti, gotovu smesu staviti u plastičnu posudu i zamrznuti, a potom služiti po izboru.